Translate

8. јун 2014.

Беседа о благодати Божјој ДОЧЕК И ИСПРАЋАЈ МОШТИЈУ СВЕТОГ ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА, Манастир Вазнесење, 6. јун 2014.


Доста ти је моја благодат! (Кор. 12, 9)


   Ни своје свете апостоле Господ није поштедео од искушења. Али зато им је дао био благодат! Кад је сам сатана почео пакостити апостолу Павлу, Павле се молио Богу, да би сатана одступио од њега. На то му је Господ одговорио: Доста ти је моја благодат! То јест: ако треба да трпиш од сатане, за трпљење ти је довољна моја благодат! Ако треба да се бориш са сатаном, опет ти је довољна моја благодат! Благодат је свеоружје. Благодат је јача од свих противности, од свих напасти, од свих тамних сила. Благодат је непобедива и победоносна.


   Зато, браћо, треба да се молимо Господу да нам да благодат Своју свесилну. Благодат је Бог у нама. Благодат је царство Божје у нама. Кад је благодат Божја у нама, дан је у душама нашим. А дан значи светлост, знање и неустрашивост.
   Ми не можемо, браћо, овде на земљи испросити већег добра од Бога него што је благодат Божја. Кад бисмо добили сву васиону на дар, тај дар био би мањи од благодати Божје.


   О Господе пребогати, изворе непресушни свесилне благодати, ороси благодаћу Твојом окорела срца наша, да би се расплакали пред превеликом добротом Твојом и преужасном неблагодарношћу нашом. Теби слава и хвала вавек. Амин.

Епископ Николај, ОХРИДСКИ ПРОЛОГ, Књига 7, Глас цркве, 2013.


Нема коментара:

Постави коментар