Translate

9. јануар 2015.

Интервју: Митрополит Амфилохије

Божић, 2015.

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је на Божић са свештенством Свету службу Божију у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.
На Литургији су одговарали чланови Црквеног хора „Свети апостол и јеванђелист Марко“ и Дјечјег црквеног хора „Свети Козма Етолски“, а молитвено су учествовали многобројни вјерници из Подгорице.
Митрополит Амфилохије је у чин протопрезвитера произвео пароха подгоричког Јована Радовића.
У литургијској бесједи након читања Светог Јеванђеља Владика је позвао да на овај свети дан загрлимо једни друге, да затражимо помирења и да једни од других затражимо опроштај.
„Да Христу Богомладенцу као смирну принесемо загрљај братски, помирење и опроштај. И дај Боже да мудраци и владари и Истока и Запада, намјесто крвопролића и убистава и братоубистава у Сирији, Авганистану, у Ирану, у Украјини, на Косови и Метохији, и свуда у свијету, пружие руку једни другима, руку помирења, братске љубави, Божјега мира и Божјега благослова“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.
Он је рекао да је само тако могуће да свијет поново крене оним правим, истинским путем, путем који је Бог зацртао сишавши са небеса.
„Кад је нас загрлио Својом љубављу да би нам подарио Своју истину и Своју љубав вјечну и непролазну, и учинио нас вјечним и непролазним бићима“, казао је Владика.
„Нека би тај небески мир и та добра воља завладали на првом мјесту у овом престоном граду Црне Горе. Нека би се тај мир и то помирење догодили у Црној Гори, затрованој последњих вјекова, а нарочито у двадесетом вијеку братоубиствима. Овај празник нас позива да се братски загрлимо и помиримо, да превазиђемо диобе“, поручио је Митрополит Амфилохије честитајући Божић сабраном вјерном народу
Прочитана је Божићна посланица Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја са свим архијерејима Српске православне цркве.
Светом причешћу приступиле су ријеке вјерних који су се постом и молитвом припремали да дочекају празник Рођења Богомладенца Христа.

ИЗВОР: www.mitropolija.com

Нема коментара:

Постави коментар