Translate

23. фебруар 2015.

СВЕТОГОРСКИ БОГОСЛУЖБЕНИ УСТАВ

   Богослужбени живот Цркве прописан је Уставом који прописује црквени поредак током читаве године, како за појце тако и за свештенослужитеље. Боравећи на Светој Гори где сам једно време обављао и послушање типикара, уз несебичну помоћ и савете типикара и црквењака великих светогорских манастира, прикупио сам и покушао да објасним начин вршења богослужења на Атонској гори, дајући у фус нотама сва потребна објашњења, тумачења и илустрације.

   Књига је подељена у четири дела: 1. Општи укази, 2. Устав годишњег богослужбеног круга са црквењачким типиком манастира Хиландара, 3. Посебне службе и 4. Опште напомене.
   Први део  Општи укази подељен је на једанаест глава излажући у њима појединачно чин свакодневне, суботње, недељне, славословне и полијелејне службе, свеноћног бденија у част светога, у част Господњих и Богородичиних празника. Затим ту је изложен и чин манастирских слава, Панигира, са распоредом свих светогорских Панигира током године. Светогорско рачунање времена са таблицом за рачунање. У једанаестој глави дат је и списак моштију које се чувају у манастиру Хиландару, објашњавајући када и како се износе на целивање свете мошти у светогорским манастирима.
   Други део књиге нам представља Устав годишњег богослужбеног круга са црквењачким типиком манастира Хиландара за сваки дан у години по Месецослову и Триодима. Ово је једина књига где је штампан црквењачки типик Хиландара који се у Хиландару чува само као рукопис.
   У трећем делу дате су посебне службе као што су интронизација игумана, дочек архијереја и других светогорских игумана, освећење воде на почетку месеца, чин монашког пострига, сахране монаха и благосиљање хлебног квасца. Такође јединствен чин благосиљања квасца који код нас није раније штампан.
   У последњем, четвртом делу дају се опште напомене о манастирским управама, о послушањима, келијском правилу, посту и причешћивању. О монашкој одећи и скидању пане и камилавке, о саборним служењима, као и рецепт за справљање светогорског кољива. Сама књига нам доноси и несвакидашње химне и молитве на црквенословенском језику. Тако имамо пред нама поред чина благосиљања квасца и аниксандари Хурмузија Хартофилакса, комплетан Чин о Панагији, стихиру на Велику суботу својствену само Светој Гори, благосиљање Артоса на Пасху.
   Светогорски богослужбени Устав ће нам помоћи да се приближимо светогорском начину живота. Ова књига представља неку врсту увода у богату ризницу светогорске богослужбене особености, концепт за разумевање живота светогораца и њиховог богатог литургијског предања...

извор: НОСТАЛГИЈА

Нема коментара:

Постави коментар