Translate

18. април 2015.

Владика Јустин на прослави славе Епархије зворничко-тузланске

   Дана Господњег 17.04.2015. године, у Храму Христа Спаситеља у Доњем Брезику у Брчком, Епархија зворничко – тузланска прославила је своју Крсну славу Животворни Источник – Источни Петак.
 
   Ове године велику част и радост указали су својом посјетом и присуством Крсној слави Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, као и Високопреосвећени Митрополит загребачко – љубљански Г. Порфирије, Преосвећени Епископ Жички Г. Јустин и Преосвећени Епископ рашко – призренски Г. Теодосије. Његова Светост Патријарх Српски Г. Иринеј началствовао је Светом Архијерејском Литургијом уз саслужење Високопреосвећеног Митрополита, Преосвећених Владика и Његовог Преосвештенства Епископа зворничко – тузланског Г. Хризостома духовног архипастира вјерног стада Епархије зворничко – тузланске. На Светој Литургији је учествовао и црквени хор „Србадија“ из Бијељине. Светој Архијерејској Литургији је присуствовао велики број вјерног народа, као и званица из политичког, културног и привредног живота града Брчког и Републике Српске. На крају Свете Литургије у својству домаћина ове прославе, Владика Хризостом је поздравио Његову Светост Патријарха Иринеја, Високопреосвећеног Митрополита Порфирија и Преосвећене Епископе Јустина и Теодосија.  „Ваша Светости, Ваше Високопреосвештенство и Ваша Преосвештенства, дозволите  ми да Вас поздравим  у име свог свештенства и вјерног народа славне Епархије зворничко – тузланске. Неизмјерно Вам хвала што сте нас почаствовали Вашим доласком на нашу Епархијску Славу. Ово је за нас и нашу Епархију и Брчко Дистрикт од огромног и историјског значаја. Празник Живоносног Источника посвећен је Пресветој Богородици која је рођењем Господа Исуса Христа постала Благодатни извор вјечнога живота, тј. Самога Господа Исуса Христа. Ваша Светости благословите нас и добро нам дошли и поучите нас ријечи Божијој. Хвала Вам и Христос Васкрсе“.
   У пригодној бесједи свештенству и свим Епархиотима обратио се и Његова Светост Патријарх Српски Г. Иринеј, рекавши: „ Дозволите ми да све Вас поздравим највећим и најрадоснијим хришћанским поздравом који зна овај свијет, поздравом који слушамо не само на дан Васкрса него све до празника Спасовдана и у току цијеле године током недјељних дана, јер су и Недјеље мали Васкрси, Христос Васкрсе. Велика ми је радост и захвалност Господу што ми се данас дала прилика да радост Васкршњег празника подијелим са свима вама, да вам се обратим овако дивно и свечано окупљеним око овог предивног храма посвећеног Христу Спаситељу. Мило је Господу Богу да се овако саберемо око својих светиња, цркава и манастира, да се заједнички Богу помолимо. Не само ми, него да се помолимо са свима Светима, који са нама учествују у сваком слављењу имена Божијег. Када би нам Господ отворио духовне очи видјели би безброј Светих Анђела и светитеља који се заједно са нама моле и заједно славе име Божије. Васкрсење Христово је централни догађај мисије Христове овдје на земљи. То је суштина наше Хришћанске вјере. Није узалуд Свети Апостол Павле рекао ако Христос није васкрсао узалуд је проповијед наша, узалуд је и вјера наша. Он је схватио смисао и суштину Христовог Васкрсења. Христос је рекао основаћу Цркву своју и врата паклена неће је надвладати. Када кажемо Цркву браћо и сестре не мислимо на зидове црквене, већ мислимо на вас, живу Цркву, народ хришћански, народ православни, народ вјере. И ево 2000 година гоњена је Црква, проливала се хришћанска крв. Прва три вијека потоци крви су текли у име Христово. Данас смо се сабрали поводом овог дивног догађаја, односно свештеничке Славе Епархије, а када кажемо свештеничке мислимо на сав народ Божији са својим свештенством. Зато наша дјецо Васкрсења, дјецо наша духовна, чувајмо вјеру у Господа Христа, али не само језиком, него и животом својим. Нека би Благослов Божији био на свима нама у све дане живота нашег. Амин“.
   Након Свете Литургије уприличен је и богат културно – умјетнички програм, гдје су наступили млади гуслар Огњен Окиљ, пјевачке групе „Вијенац“ и „Лира“, те културно – умјетничка друштва из Карановца и Доњег Брезика.
   Послије молитвеног дијела у храму и порти Христа Спаситеља, славска трпеза уприличена је у ресторану „Тесла“ у Брчком, гдје је присуствовало сво свештенство и монаштво Епархије зворничко – тузланске са свим званицама и гостима. Присутне је поздравио домаћин Владика Хризостом, захваливши се Његовој Светости на доласку и посјети нашој Епархији, као и Митрополиту Порфирију и Епископима Јустину и Теодосију уручивши им пригодне поклоне на успомену на овај празник и посјету Епархији зворничко-тузланској. Преосвећени Владика Хризостом се захвалио и свима који су се потрудили и организовали прославу Крсне Славе.
Изражавамо захвалност и благодаримо Господу Богу за овај диван дан и ово духовно славље, и да се уз Божију милост и благослов овим поводом окупљамо још много година и љета. Амин.

извор:Епархија зворничко-тузланска

Нема коментара:

Постави коментар