Translate

24. јун 2015.

Изложба икона манастира Жича у Москви


фото: Православие.ру

преузми везу: СЕРБСКАЯ ИКОНА: МОНАСТЫРЬ ЖИЧА
    Програм отварања изложбе започео је молебним каконом Светом Владики Николају жичком, уз појање византијског хора  Псалтика– полазника московске школе византијског појања. Након молебана, који је служио ахимандрит Доротеј, духовник братства Синови Свете Горе ,који су и учествовали у организацији изложбе, присутнима се најпре обратио  Амбасадор Републике Србије у Москви, господин Славенко Терзић. Поздравивши публику, истакао је историјски и духовни значај Манастира Жиче кроз векове и изразио своје задовољство одзивом руске публике, као и свима који су учествовали у организацији. Након поздравне речи његове екселенције, присутнима се обратио и Епископ моравички господин Антоније, а затим и председник братства Синови Свете Горе, господин Александар Тузенко.
   Након поздравне речи, приказан је кратак документарни филм о историјском развоју Манастира Жиче.
   У музичком делу програма учествовали су уметници из Србије и Русије:  уметници Бољшог театра, затим  Мерима Његомир и проф. Никола Рацков, који су  извели изворне народне песме Косова и Метохије, Црне Горе, Македоније, Србије и Русије, Христина Аглинц и руска група Ихтис која је, уз пратњу древних музичких инструмената, певала песме Владике Николаја.
   Међу званицама био је и некадашњи Амбасадор Руске федерације у Србији,  господин Александар Конузин, који је поздравио напоре српске Амбасаде у Москви на јачању исконских спона између руског и српског народа.
   Након завршетка програма,  публика је имала прилику да погледа тридесет икона Манастира Жиче, рађених у древном византијском стилу.
  Манастир Жича захваљује свима који су учествовали у организацији изложбе  и програму отварања изложбе која је престоници Русије, вековном центру словенске уметности, духовности и културе, представила део историјског и културног наслеђа Србије и њену ванвремену, христолику лепоту која зрачи са ликова осликаних у древној задужбини Немањића.

извор; Манастир Жича

Нема коментара:

Постави коментар