Translate

11. август 2015.

Васкрс Пребиловаца


Свети новомученици Пребиловаца, за Христа бачени у јаму Шурманаца, вјером нађоше вјечно пребивалиште, а њихове мошти, преко седамдесет година, ишчекивано почивалиште!

   У суботу, осмог августа, 2015. љета Господњег, Црква Господња, сабрана на једном мјесту, мјесту Господњем, својим Евхаристијским сабрањем осветила је Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима, прослављајући новопројављене Мученике пребиловачке. Божанственом литургијом началствовао је Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј, уз саслужење шеснаест Епископа, великог броја свештенослужитеља и мноштва вјерног народа Божјег. У лику својих архипастира, презвитера, ђакона, монаха, појаца, чтечева, лаика.., светим моштима, и кроз њих Једином Светом, Једином Господу, Исусу Христу Васкрслом, поклониле су се Цркве широм Васељене: од Цркве западноамеричке, преко Британско-скандинавске, Аустријско-швајцарске, Цркве у Далмацији и Славонији, Цркве у Босни, Црној Гори и приморју, Цркве београдско-карловачке, Жичке, Шумадијске, Браничевске, Тимочке, Косовско-метохијске, даље, Охридска Архиепископија, Атинска Архиепископија и Црква Еладе, са монахињама свештене обитељи Манастира Ормилије, до Цркве у Аустралији и Новом Зеланду, а све у свези љубави и јединству са нашом домаћом Црквом захумско-херцеговачком и приморском. У навечерје ове светковине, уприличено је Вечерње богослужење у Манастиру Житомислићу, уз гостољубље братије високопреподобног архимандрита Данила.
   Укрштајући у Пребиловцима простор и вријеме, небо и земљу, историју и вјечност, живуће на земљи и упокојене, Сабрање светих отпочело је сусретом вјерних са моштима њихових новопројављених заступника. Литију из села, предвођену Максимом, епископом западноамеричким и Епископом Теодосијем рашко-призренским, дочекало је сабрање са Патријархом Иринејем на челу. Опходом и полагањем моштију у крипту Храма Васкрсења Христовог, почело је његово освећење, али и, увијек изнова, освећење васколиког простора и времена Светом архијерејском литургијом. Током Литургије крштена је и у Цркву уведена Сара, Пребиловчанка, дијете повратника у ово село.
   Непосредно након Литургије, на којој је бесједио Патријарх Иринеј, оно што се годинама говори у тами, казаше на видику, и што се деценијама шапће на уши, рекоше са крова новоосвећене цркве, Петар Божовић, доајен српског глумишта, академик Матија Бећковић, предсједник Републике Српске Милорад Додик и Епископ Григорије захумско-херцеговачки и приморски.
   Освећењу Храма Васкрсења Христовог и Светој ахријерејској литургији у Пребиловцима, међу хиљадама људи, уз већ поменуте великодостојнике и званичнике, присуствовали су и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недјељко Чубриловић, изасланик председника Србије Томислава Николића Недељко Тењовић, чланови Владе Републике Српске и представници у институцијама Босне и Херцеговине, начелници источнохерцеговачких општина, представници Римокатоличке цркве, режисер Емир Кустурица, глумица Наташа Нинковић, Душан – Дуле Савић, Дејан Бодирога и бројне друге личности, заокупљене љубављу, вјером и надом да су Пребиловци мјесто гдје Љубав пребива, мржња не бива и гдје се васкрсење збива!

   ђакон Бранислав Рајковић

   Извор: Епархија захумско-херцеговачка
   www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар