Translate

3. август 2015.

Свечано прослављена слава манастира Илиње

   У непосредњој близини Овчар Бање, изнад манастира Благовештења, налази се манастир Илиње, чија је црква, по благослову владике Николаја, подигнута 1938. године на темељима старе светиње. Претпоставља се да је првобитно сазидан као метох благовештењског манастира и да су се монаси ту повлачили да преписују црквене књиге у чувеној илињској писарници. Будући рушена и паљена, данас о овој светињи немамо пуно података. До манастирске цркве долази се шумском стазом од Благовештења, или асфалтираним путем који води до врха Каблара, али којим год путем ишли сачекаће Вас бајковит крајолик. Црквица се налази сакривена растињем на врху брдашцета где се вековима на овај дан окупљао верни народ да прослави светог Илију.
  Ове године је новопридошло благовештењско сестринство, на челу са игуманијом Михаилом, први пут имало ту част да буде домаћин славе. На платоу испред цркве служена је света Литургија којом је началствовао архимандрит Тимотеј, игуман манастира Вазнесења, коме су саслиживали: протосинђел Сава, јеромонах Николај сабрат манастира Преображења и јеромонах Герман настојатељ манастира Јежевице. Молитвеном сабрању присустовао је архимандрит Јован Радосављевић, архимандрит Дамјан, монах Игњатије, монахиње манастира: Ковиља, Јовања, Никоља, Успенија, као и многобројни верни народ.
   По завршетку литургије беседом се обратио архимандрит Тимотеј, подсетивши присутне на житије светог Илије и поучио народ на будно стражарење над савешћу, чија је чистота највеће благо и оно што одређује наш живот и у овом и у будућем веку. Након тога поздравним словом се обратио и један од овогодишњих колачара брат Видан Димитријевић изразивши своју радост за данашње окупљање. Такође, велику благодарност ова света обитељ дугује овогодишњим колачарима: Милуну Тодоровићу из Врчана, Драгану Ињцу из Чачка, као и осведоченим пријатељима манастира: породицама Шимшић и Милутиновић из Ужица чијим је трудом и залагањем била припремљена трпеза љубави за све госте.

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар