Translate

5. август 2015.

Филм о владици жичком Стефану


    У Народној библиотеци "Стефан Првовенчани" у Краљеву, уз присуство Његовог преосвештенства епископа жичког Јустина, премијерно је приказан документарни филм ''Владика жички Стефан'', чији су аутори Краљевчани, протојереј ставрофор Љубинко Костић, Радослав Живковић и Виктор Маричић. Филм на упечатљив начин говори о животном путу Стефана Боце, угледног црквеног великодостојника, почасног доктора наука Православног богословског факултета у Београду, најпре владике далматинског и од 1978. до 2003. године владике жичког.
   Стефан Боца рођен је 1916. године у Муњави, у близини Огулина, где је завршио Нижу гимназију, потом шесторазредну Богословију у Сарајеву и Богословски факултет у Београду. Замонашен је 1959. у Манастиру Раковица. Те године је изабран за епископа далматинског. Епархија далматинска је у том периоду доживела пуну обнову. Подигнуто је 14 нових храмова и обновљено педесетак манастира и цркава. У Манастиру Крки основао је Богословију Три јерарха која је одшколовала бројне јерархе СПЦ.
   Године 1978. изабран је за епископа жичког и ту је наставио плодоносну делатност претходника, владика Николаја (Велимировића), Германа (Ђорића), Василија (Костића)...
   - Његов живот и посвећеност вери, Цркви и народу пример је свима нама. Жеља нам је била да у овом филму покажемо његов мукотрпни животни пут и велико дело које је у тим условима оставио, нарочито док је управљао Жичком епархијом. Прошли смо на хиљаде километара трагајући за документима, о владици Стефану у филму говоре многи великодостојници наше Цркве, међу њима и Његова светост патријарх српски Иринеј – речи су протојереја ставрофора Љубинка Костића.

   извор: www.kv-biblio.org.rs

Нема коментара:

Постави коментар