Translate

4. октобар 2015.

Данас се ниједан знак крста не може видети у Мосулу

   Рат се тренутно води против хришћана на територији библијског града Ниниве, који је тренутно под контролом ратника „Исламске државе“: према исказима очевидаца, фанатици покушавају најбоље што могу да уклоне сваки траг хришћанског присуства у Мосулу. У свом извештају, који је послат новинару новинске агенцији Анкава Јунусу Зануну, новинар А.С. из Мосула дао је информације о намери ИДИЛ да уништи све хришћанске симболе из Ниниве, и да пуно раде како би постигли ту амбицију. „Крст је ИДИЛ-у главни непријатељ; зато се не може видети ни један знак крста у Мосулу,“ установио је А.С.
   Према речима новинара, терористи су срушили све крстове са купола мосулских цркава у току две недеље од заузећа града.  Организовали су препаде на куће хришћана у Мосулу и околини да би уклонили трагове крстова и икона у граду.
   У извештају новинара А.С. наводи се, између осталог, да су читави тимови укључени у послове који се тичу цркава и манастира, а у шта спада постављање динамита или делимично уништавање објеката. На пример, велики посао се предузимао на уклањању гвозденог крста на манастиру Св. Ђорђа у насељу Ал-Араби у Мосулу, или око манастира Св. Јефрем у насељу Ал-Шурта, када је црква намерно „проширена“  да би се сакрио огроман уклесани крст на предњем делу манастирске главне цркве.
   Портал Алсумарија.тв је известио да  су џихадисти „Исламске државе“ дигли у ваздух један број хришћанских кућа у области Каракуш. Још увек нема података о броју жртава или величини штете на имовини становника.

   Извор: Православие.ру (превод Информативне службе)
   www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар