Translate

28. октобар 2015.

Међународни богословски конгрес „Однос између парохије и школе у животу и мисији Цркве у савременом контексту“

   У Букурешту је 19. октобра 2015. отпочео са радом Међународни богословски конгрес на тему „Однос између парохије и школе у животу и мисији Цркве у савременом контексту“. Конгрес је организовало Одељење Румунске Патријаршије за богословски и просветни рад у сарадњи са Богословским факултетом у Букурешту, а држан је у Националном центру за продужено образовање од 18. до 21. октобра.
   Патријарх Данило је одржао предавање на тему „Сарадња између парохије и школе у контексту црквене мисије и одговорности према будућим нараштајима“. Блажењејши је при том рекао да „у садашњем контексту постоји потреба да богословске школе развијају динамичну перспективу за живот Цркве употпуњавањем и сарадњом између сведочења и мисије, између научног истраживања и опита, између школе и парохије. Пошто је `богослов онај који се моли и онај који се моли јесте богослов` (Евагрије Понтијски), истинско богословље се не може одвојити од црквеног опита, а то је због тога што је сврха богословља истраживање, потврђивање и култивисање истинске заједнице човека са Богом како би се постигло спасење или вечни живот. У овом погледу, као наука богочовечанског заједничарења, истинско богословље тврди да право место овог заједничарења представља црквена заједница  окупљена у молитви и заједничком делању, у љубави Пресвете Тројице. Из овог развога јачање односа између парохија и школе у животу и мисији Цркве има посебан значај када је у питању верско образовање.“
   Румунска Црква подржава неопходност успостављања партнерства између парохија и школа и препоручује да родитељи, учитељи, свештеници сарађују, нагласио је Патријарх.
   „Родитељи ученика, катихете и парохијски свештеници морају сарађивати и ићи за истим циљем: образовање и васпитање деце за живот и друштво, али и за Царство Божје, односно за живот у породици и друштву са достојанством, али и у светлу вечне љубави.“
   На отварању су говорили министар за просвету, председник Румунске академије наука и ректор Букурештанског факултета.
   Академик Јонел Валентин Влад, председник Румунске академије, нагласио је важност односа између свештеника и наставника: „Стављам важан нагласак на однос између свештеника, школе и наставника у процесу изградње душе младих људи, оних који треба да уђу у друштво са вером, љубави и надом. Управо ове године, паралелно са проглашењем Свечане године парохије и манастирске мисије (од стране Румунске Патријаршије), УН и Унеско су прогласиле ову године Међународном годином светлости. Стога, не смемо заборавити да светлост има два вида: духовни и материјални. Другим речима, она се пројављује кроз просвећење ума, очију, душе и блистањем вере. Ово су те ствари које морамо подучавати и предавати нашим младима почев од првих разреда основне школе."

   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар