Translate

7. октобар 2015.

РЕЛИКВИЈАР БРАЋЕ МУСИЋА

   Браћа Мусићи припадају оном кругу српске властеле која се заједно са кнезом Лазаром жртвовала у Косовској бици за царство небеско. Били су синови челника Мусе, ожењеног Драганом, сестром кнеза Лазара. Управљали су жупом Брвеник у долини Ибра. Као задужбину подигли су манастир Светог Ваведења у данашњем селу Павлици. У цркви су сачувани портрети браће Стефана и Лазара, који спадају међу најлепше портрете у српском средњовековном сликарству.
Манастир Ватопед

   Кад им је мајка мрла, браћа су поверила топличком митрополиту Јовану да пронађе неког доброг златара који ће израдити један сребрни и богато украшени реликвијар за њихову задужбину у којој је почивало њено тело. Реликвијар је намењен за чување светих реликвија - моштију. У таласу турске најезде, после Косовске битке и погибије браће Мусића, реликвијар је доспео у светогорски манастир Ватопед. Тако је овај вредни предмет Божијом промишљу доспео из Србије у Свету Гору.
   Реликвијар се данас чува у олтару католикона манастира Ватопеда посвећеног Благовестима. У њему се налази шеснаест разних одељака у којима су смештени: комадићи крста на коме је Христ разапет, "влас" са главе Христа, комадић "пелена" његових и делићи моштију од дванаест именованих светитеља, од 40 мученика и од неколико непознатих светих.

Борис Челиковић, 50 казивања о Светој Гори, Легенда, Чачак, 2003.

Нема коментара:

Постави коментар