Translate

7. октобар 2015.

Прослављен Преподобни Симон Монах, Дан Града Краљева

   Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин началствовао је светим евхаристијским сабрањем, 7. октобра 2015. године, на празник Преподобног Симона Монаха, Светог Краља Владислава,  Преподобног Давида Српског и свете првомученице Текле, у Саборном храму Светог Саве у Краљеву, у који су недавно донете мошти светог српског Краља Стефана Првовенчаног на поклоњење вернима. Преосвећеном Епископу Јустину саслуживали су свештеномонаси и свештеници Епархије жичке.
   Велики и значајан празник за свеколики род српски јесте данашње прослављање светог српског владара из светородне лозе Немањића, чије су свете мошти ових дана стигле из манастира Студенице и боравиле у Жичи и краљевачким храмовима, где је мноштво верника пристигло са свих страна на молитву и поклоњење. Свети Краљ Стефан Првовенчани се прославља као Дан Града Краљева, па је тим поводом светој Литургији присуствовао градоначелник Краљева г. Томислав Илић са сарадницима.
   У својој беседи владика Јустин је рекао да нам светитељи Божији сведоче да сви догмати црквени о Богу, Пресветој Богородици, о нама, светим иконама, загробном животу и чудесним исцелитељним моштима нису бајка. Нису бајка јер нам је Господ Бог дао да видимо и опипамо светитељске мошти и тако се уверимо у њихову истинитост. Светитељи нам још сведоче да је човек чудесно биће, тајанствено и узвишено, предодређено за вечни живот и Царство Небеско. То вечно у себи човек може да открије кроз веру у Господа Бога, вечног, силног и моћног, испуњавајући његове свете заповести, трудом и подвигом. Владика је још додао да је љубав према Богу и ближњем оно што Господ од нас тражи.
   Након свете Литургије владика Јустин је са челницима града посетио Општу болницу   „Студеница“, где је присуствовао пуштању у рад новог апарата за магнетну резонанцу, који је донација г. Миломира Главчића, почасног грађанина Краљева. Потом је у Краљевачком позоришту владика Јустин, у 11 часова, учествовао на Свечаној седници Скупштине Града.
Прослава данашњег празника обележена је низом духовних и културних садржаја. За поподневне сате планиран је свечани испраћај моштију Преподобног Симона Монаха у манастир Студеницу.

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар