Translate

10. октобар 2015.

ПРАВИЛА ПОБОЖНОГ ЖИВОТА

   Натерај себе да устанеш рано и по плану. Чим се пробудиш, помисли на Господа: прекрсти се и захвали Му за ноћ која је прошла и за сву Његову милост над тобом. Замоли Га да управља твојим осећањима, жељама и делима, тако да Му буде угодно све што урадиш и кажеш.
   Док се облачиш, сети се Господњег присуства, као и свог Анђела Чувара. Замоли Господа Исуса Христа да те одене у одежду спасења.
   После умивања, крени на јутарњу молитву. Моли се клечећи, сконцентрисано, са страхом Божијим и кротошћу, како је достојно пред Свевишњим. Моли Га да ти пода веру, наду и милосрђе, као и мир и снагу да издржиш све што ти данашњи дан донесе (невоље и искушења). Помоли се да благослови твој труд. Помоли се за помоћ: за неки задатак који мораш да извршиш, или у борби против неког греха.
   Ако можеш, прочитај нешто из Библије, посебно из Новог Завета и Псалтира. Читај са намером да добијеш духовно просвећење, примајући у срце оно што прочиташ. Пошто си мало прочитао, стани, и размисли о ономе што си прочитао, а онда настави, размишљајући о ономе што Господ предлаже твом срцу.
   Покушај да посветиш барем петнаест минута размишљању о ономе што си прочитао, на твоју корист и спасење.
   Увек захвали Господу што није дозволио да нестанеш у гресима, и што брине о теби, на сваки могући начин водећи те ка Царству Небеском.
   Почни свако јутро као да си ток тренутка одлучио да постанеш Хришћанин, живећи по заповестима Божијим.
   Када кренеш да обављаш своје послове, тежи да све чиниш на славу Божију. Не започињи ништа без молитве, јер све што урадимо без молитве касније је или штетно или бескорисно. Речи Господње су истините: ,,Без Мене не можете чинити ништа''.
   Угледај се на нашег Спаситеља, који је радио да би помогао Јосифу и Својој Пречистој Матери. Док радиш, буди весео, ослањајући се на Божију помоћ. Добро је непрестано понављати молитву: ,,Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног''.
   Ако ти је посао успешан, захвали се Господу. Ако не, препусти се Његовој вољи, јер се Он брине о свему и све води добру. Прими све невоље као епитимију за своје грехе, у духу смирења и послушности.
   Пре сваког оборка, помоли се Господу да благослови храну и пиће, а после сваког јела Му се захвали и помоли се да те не остави без духовних благослова. Добро је отићи од стола помало гладан. У свему, не претеруј. По узору на древне хришћане, пости средом и петком.
   Не буди похлепан. Буди захвалан на храни и одећи коју имаш, угледајући се на Спаситеља који се понизио до смрти за нас.
   Труди се да у свему угодиш Господу, тако да те не би гризла савест. Знај да те Бог увек види, и самим тим буди пажљив са жудњама, жељама и осећањима твога срца.
   Избегавај и најмање грехе, да не би упао у веће. Удаљуј од себе сваку помисао која те удаљава или које то може удаљити од Господа. Бори се против сваке нечисте жеље, као против варнице која је пала на твоје одело. Ако не желиш да те муче зле жеље, кротко примај понижење од других.
   Не причај превише, сети се да ћемо за сваку изговорену реч одговарати пред Богом. Боље је слушати него причати: у празнословљу је немогуће избећи грех. Не буди љубопитив што се тиче вести, које само забављају и смућују дух. Никога не осуђуј, али сматрај себе горим од свих других. Онај ко суди узима туђе грехе на себе. Боље је жалити грешника и молити се Богу да га исправи. Ако неко не слуша твој савет, не свађај се. Али, ако су његова дела саблазан другима, примени доређене мере, јер је њихово добро, са обзиром да их је више, сигурно веће од његовог, са обзиром да је сам.
   Никада се не свађај нити правдај. Буди благ, тих и понизан. Издржавај све, по Исусовом примеру. Он ти неће дати крст који не можеш да издржиш. Он ће ти такође помоћи да носиш Крст који већ имаш.
   Замоли Господа да ти да благодат да извршаваш Његове свете заповести онолико колико можеш, иако изгледају тешке за испуњавање. По учињеном добром делу, не очекуј хвалу, већ искушење: јер се љубав ка Богу куша кроз препреке. Не надај се да примиш икакве врлине без туге. У искушењима, не очајавај, већ се моли кратко: ,,Господе, помози…, Научи ме да…, Не остављај…, Заштити…''. Господ увек  дозвољава искушења, али Он такође даје снагу да им се одупремо.
   Замоли од Господа да одузме од тебе све што храни твој понос, иако ће то бити горко. Немој да будеш груб, натмурен, лицемеран, неповерљив, и избегавај сукобе. Буди искрен и једноставан у твом понашању. Кротко прими све грдње, чак иако си мудрији и искуснији.
   Шта не желиш да ти се деси, то не ради ни другима. Ради другима оно што би волео да и други теби раде. Ако те неко посети, буди благ према њему, скроман, мудар, и, ако ситуација од тебе то захтева, буди такође слеп и глув.
   Ако си лењ, или осећаш извесну безбрижност, не напуштај устаљено молитвено правило и друге побожне подвиге.
   Све што урадиш, посвети Господу Исусу, без обзира колико је то безначајно или непотпуно, јер то тада постаје свето дело побожности. Ако желиш да нађеш мир, потпуно се посвети Богу. Нећеш наћи мира док се не успокојиш у Богу, волећи само Њега.
   Са времена на време, буди сам, по Исусовом примеру, због молитве и размишљања о Богу. Мисли о Његовој бескрајној љубави према нама, Његововом Страдању и Његовом Васкрсењу, Другом Доласку и Страшном Суду.
   Посећуј службе што чешће. Исповедај се и примај Свете Тајне. Тако, увек ћеш бити у Богу, а ово је највећи благослов. Током исповести, покај се искрено и мржњом према гресима, јер неисповеђен грех води у смрт.
   Посвети недеље за дела милосрђа. На пример, посети некога ко је болестан, утеши некога ко је жалостан, спаси онога ко је изгубљен. Ако неко помогне ономе ко је изгубљен да се окрене Богу он ће примити велику награду у овом животу, као и у ономе следећем. Охрабруј пријатеље да читају хришћанску духовну литереатуру, и да учествујете у духовним разговорима.
   Нека Господ Исус Христ буде твој наставник у свему. Стално Му се обраћај, мислећи о Њему. Питај се: Шта би Он урадио да се налази у сличним околностима?
   Пре него што одеш на спавање, моли се искрено свим срцем, гледајући строго на тај дан. Истражуј срце своје, покај се за почињене грехе, са патњом и сузама, да их не би поновио. Како идеш у кревет, прекрсти се, пољуби Крст, и веруј Господу Богу, који је твој Добри Пастир. Сматрај да је ово можда твоја последња ноћ, и да ћеш се појавити пред Њим.
   Сећај се Господње љубави према теби, и воли Га са свим срцем својим, свом душом својом и свим умом својим.
   Живећи овако, достигнућеш благословени живот Царства Незалазне Светлости.
   Благодат Господа нашег Исуса Христа са свима вама. Амин.

   Превод са енглеског:
   Бојан Теодосијевић
   ПРАВОСЛАВНИ МИСИОНАР, бр. 344, јул/август 2015.
   Тема броја: Појте Богу нашему

Нема коментара:

Постави коментар