Translate

6. новембар 2015.

Студеничка ризница

   Уводна реч
   другом издању Студеничке ризнице

   Давне 1206/7. године, студенички Игуман Свети Сава писао је биографију ктитора Преподобног Симеона. У овом делу, пред завршне заповести студеничким монасима, Сава је написао важне речи: „…да ми и они после нас до свршетка овога времена [благодарећи] драгоценим молитвама нашега оца и ктитора … радимо све што је мило Богу…“ (Житије Светог Симеона, IX Х 8 [Ш 10]).

Манастир Студеница у саиздаваштву са Издавачком кућом Платонеум је објавио илустровану монографију Студеничка ризница аутора Мирјане Шакоте.
    У време када су ови редови настали, велики део ондашњег братства лично је познавао Преподобног Симеона Немању, те се Сава, пишући Немањино житије, њима тако и обраћао: „Отац наш и ктитор … господин Симеон, пребиваше међу нама… (говораше) нама који смо око њега…“. Тада је Студеница била на почецима свог постојања. Ипак, Архимандрит Сава је, на горепоменутом месту, написао веома важне и пророчке речи. Рекавши „ми и они после нас до свршетка овога времена“, ставио нам је заувек до знања да су Савини ондашњи монаси једна заједница, једно братство, са онима који ће долазити у каснијим вековима. Ово важи и за наше дане – све „до свршетка овога времена“, тј. до доласка Христа Спаситеља и отпочињања вечног Царства Божијег. Ове Савине речи као да проричу дуго трајање Студенице. Генерације њених монаха, као мистичка заједница некадашњих, садашњих и оних који ће доћи, моле се за ово трајање. Осим њих, поменуто трајање не би било могуће без многих племенитих људи који су се на разне начине трудили да се одржи студенички комплекс. Међу њима значајно место заузима Мирјана Шакота, аутор монографије Студеничка ризница.
   Пред нама је обновљено и осавремењено издање књиге која је рађена деценијама, а која на достојанствен начин приказује оно што је стварано и чувано током више од осам векова. У предговору првом издању аутор, упозоравајући „на неке наше старе дугове према Студеници“, износи свој став, и жељу, да целина манастира Студенице буде „предодређена за вечно трајање“. Као што смо видели, ово је и жеља Светог Саве.
   Ново издање Студеничке ризнице охрабрује, показујући нам да се вековна ктиторска активност наставља. Аутору ове књиге, као и онима који су се трудили око њеног издавања и помогли га, нека Бог подари свако добро и вечни живот.

    Игуман Манастира Студенице
   Архимандрит Тихон (Ракићевић)
   извор: www.manastirstudenica.rs

Нема коментара:

Постави коментар