Translate

22. новембар 2015.

Аранђеловдан – Крсна слава владике Јустина

Светим Евхаристијским сабрањем у Саборном храму Светог Саве у Краљеву прослављен је Сабор светог Архангела Михаила, крсна слава Епископа жичког г. Јустина.

    Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин прославио је 21. новембра 2015. године са свештенослужитељима и верним народом Жичке епархије своју крсну славу, празник Светог Архангела Михаила. Узносећи молитве светом Архистратигу Михаилу духовно славље је почело у навечерје празника када је служено вечерње са петохлебницом.
    На дан славе, Преосвећени владика Јустин началствовао је светом архијерејском Литургијом у светосавском храму уз саслужење архимандрита Тихона (Ракићевића), игумана манастира Студенице, архимандрита Дамјана (Цветковића), секретара ЕУО-а Епархије жичке и свештеника и свештеномонаха Епархије жичке. Молитвено учешће поводом празника и владикине славе, узело је многобројно монаштво епархије, које се сабрало да учествује у данашњој духовној радости и честита своме Епископу и духовном оцу крсну славу.
   У току свете Литургије владика Јустин је у чин јерођакона рукоположио монаха Орсисија (Ивановића), сабрата манастира Студенице. Саборни храм је добио и новог чтеца, Вујицу Васиљевића, студента Православног Богословског факултета у Београду.
   Честитајући празник и славу владики Јустину, у име свештенослужитеља и верника Епархије жичке, беседио је архимандрит Тихон, игуман студенички. Славски колач и жито благословио је и са владиком Јустином преломио архијерејски заменик, протојереј-ставрофор Љубинко Костић. Верници Жичке и Тимочке епархије, из Београда и других крајева, прилазили су да, узевши благослов од владике, честитају славу и пожеле добро здравље и мноштво духовних радости, да мудро и благодаћу Божијом води поверени му Божији народ ове епархије. Радост празника присутни су поделили и са архимандритом Дамјаном који Аранђеловдан, такође, слави као крсно име.
   За свештенство, монаштво и верне који су се сабирали током дана у порти испред Епархијског двора, приређен је пријем и послужење у владичанској резиденцији, а у поподневним сатима уприличен је славски ручак. Уважавајући овај свечани дан и домаћина, многобројне личности из црквеног, културног, политичког и јавног живота били су гости на славској вечери: Епископ шумадијски г. Јован, Епикскоп браничевски г. Игнатије, Епископ тимочки г. Иларион, викар Његове светости Патријарха српског Епископ топлички г. Арсеније, Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за ванредне ситуације г. Велимир Илић, директор Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, градоначелник града Краљева г. Томислав Илић, градоначелник града Чачка г. Војислав Илић и други уважени гости.

   извор: eparhija-zicka.rs 

Нема коментара:

Постави коментар