Translate

25. новембар 2015.

Духовне свечаности у манастиру Сретењу

   Благодат Божија изобилно се излила на манастир Сретење и целу Овчарско-Кабларску клисуру, на дан када Света Православна Црква слави успомену на Св. благоверног краља српског Стефана Дечанског, 24. новембра 2015. године.
   Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин началствовао је литургијским сабрањем уз саслуживање архимандрита Венијамина, игумана манастира Преображења и још седам свештенослужитеља. Том приликом, после отпеваних тропара, замонашио је две искушенице манастира Сретења, прибројавши сретењском сестринству новопострижене монахиње Евпраксију и Теодосију. Након отпеване Херувимске песме, јерођакона Орсисија, сабрата манастира Вазнесења на Овчару, рукоположио је у свештенички чин. А након заамвоне молитве, благосиљао је и пререзао славски колач и жито, игуманији манастира Сретења, мати Аквилини. Осим те три радости, четврта, коју је у својој беседи поменуо сам Епископ, јесте та да је на данашњи дан у манастиру Високи Дечани, Епископ Јустин рукоположен од стране тадашњег Епископа рашко-призренског г. Павла у јеромонашки чин.
   Беседећи после јеванђеља Епископ је говорио о одрицању од овога света, са посебним освртом на монашко одрицање, чије су границе јеванђеље Христово и Његово обећање да ће они који су све оставили и пошли за Њим, у овоме свету добити сто пута толико, а у веку који долази Вечни Живот.
   Сестринство манастира Сретења, на челу са својом игуманијом и данашњом слављеницом, мати Аквилином, припремиле су, као и увек, богату славску трпезу за сав народ окупљен на данашњем литургијском сабрању.
   Благодарећи Богу кроз Кога је и у Коме је све, препоручујемо се светим молитвама новопострижених монахиња Евпраксије и Теодосије и новорукоположеног јеромонаха Орсисија.

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар