Translate

5. децембар 2015.

Манастир – господин Виг и монахиња Амвросија

   Дански филм, истинита прича са аутентичним ликовима – господин Виг је Данац у позним годинама који жели да оствари свој давнашњи сан а то је да се на његовом запуштеном имању оформи руски православни манастир.
   Руска Црква на име његове молбе шаље монахињу Амвросију у Данску како би проценила да ли је могуће ту основати манастир. Иако се у неким погледима као и карактерима господин Виг и сестра Амвросија не слажу, свако од њих улаже труд да оствари богоугодно дело – Господин Виг жели да подигне манастир уступајући своје имање за ову несебичну сврху, а монахиња Амвросија жели да се овај пројекат оствари ради спасења душе господина Вига, који до краја филма заиста и напушта овај свет.
   Оно што се у филму не види, а нама православнима је од изузетне важности, можете прочитати у дирљивом интервјуу са монахињом Амвросијом који постављамо у наставку (на жалост, само на енглеском). У њему читамо да је господин Виг био Лутерански (протестантски) пастор који је изучавајући Хришћанство више деценија све више и више нагињао ка Православљу.
   Господин Виг заиста и постаје православан, крштен је 2002. у једном руском манастиру. Приликом крштења, свештеник је истицао све оне тачке у којима се Православље разликује од Лутеранства питајући Вига да ли се са тим слаже. Господин Виг је тада одговорио „Да“ а потпом је додао и једну своју финалну дистинкцију у односу на лутеранство која није била поменута.
   И дан данас на поседу господина Вига монахиња Амвросија води манастир, посвећен, по Виговој жељи, руском цару Николају Другом Романову који је по својој мајци био полу-Данац.

преузми везу: http://hristijance.org/wp-content/uploads/2015/10/The_Monastery-intervju-sestra-amvrosija.pdf

   извор: hristijance.org

Нема коментара:

Постави коментар