Translate

9. децембар 2015.

Прослављена слава манастира Хиландара

   У посети манастиру Хиландару и Светој Гори Атонској поводом манастирске славе Ваведења Пресвете Богородице са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, боравио је од 2. до 5. децембра 2015. године Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион.
   У пратњи Епископа Илариона били су архимандрит Козма (Радовић), игуман манастира Буково, протосинђел Захарија (Митић) и јерођакон Илија (Јовановић), сабраћа буковског манастира. На путу који води до Свете Горе, манастирског и духовног средишта Православља, кроз свету грчку земљу, Хиландар вековима представља извор српске духовности, културе и државности. Он је био и остао вера и нада, потпора и утеха у свим тешким догађајима кроз које је пролазио наш народ у многим историјским прекретницама. Таквој светињи с радошћу се иде у походе.
фото: монах Милутин Хиландарац
   У среду, 2. децембра, Преосвећени Епископ Иларион и оци из буковског манастира стигли су у Свештену општину у Кареји, где је по већ устаљеном поретку уприличен пријем код Протоса – административног управника Свете Горе, оца Павла из манастира Велике Лавре. Мандат за Протоса добијају на годину дана представници пет најстаријих манастира: Свете Лавре, Ивирона, Хиландара, Ватопеда и Дионисијата. У Протатској цркви у Кареји чува се и чудотворна икона Пресвете Богородице Достојно јест.  Владика је обишао посницу Светог Саве у којој се налази чудотворна икона Млекопитатељница и где је према предању настао Карејски типик Светог Саве. У разговору са о. Никодимом владика и његови пратиоци духовно су се окрепили и потом посетили хиландарску келију Патерицу где су их срдачно примили монаси Доситеј и Козма.
   Путовање ка Хиландару настављено је бродом до Јовањице, хиландарског пристаништа на западној обали, а потом, путем који води поред високих чемпреса које је засадио Свети Сава. У српској светињи манастиру Хиландару, Епископа Илариона дочекао је високопреподобни игуман Методије са братством и верницима који су пристигли из свих крајева света да би присуствовали хиландарској слави. У храму је одслужена Доксологија, након које је игуман Методије пожелео владики Илариону срдачну добродошлицу. Захваљујући свеблагом Господу и Пресветој Богомајци на овом изузетном дану, владика Иларион је пренео поздраве Његове Светости Патријарха Иринеја хиландарском братству поводом предстојеће славе празника Ваведења Пресвете Богородице. Владика се затим поклонио светим моштима и обишао манастирску ризницу, те је притом разговарао о обнови манастира, као и напретку манастирске економије која је позната по све значајнијој производњи вина и маслиновог уља.
   Сутрадан, 3. децембра, у Богородичиној цркви светом Литургијом началствовао је архимандрит Козма, игуман манастира Буково уз саслужење других отаца. У поподневним сатима, након дочека архим. Јефрема, игумана братског манастира Ватопеда, служено је свеноћно бденије. На дан славе 4. децембра, свету архијерејску Литургију служио је Преосвећени владика Иларион уз саслужење игумана ватопедског Јефрема, који је ове године 25. пут био хиландарски игуман на храмовној слави. Уз игумана хиландарског Методија саслуживали су и игуман буковски Козма и бројни свештенослужитељи, узневши молитве у Саборном Богородичином храму, који су утемељили Свети Сава и Свети Стефан Немања, а надоградили Свети Краљ Милутин и Свети кнез Лазар. После светог богослужења у манастирској трпезарији, која потиче из времена Светог Саве, припремљена је славска трпеза. Владика Иларион и игуман Методије разменили су пригодне поклоне поводом манастирске славе, а Епископ Иларион је још једном свима пренео честитке и благослов српског Патријарха, уз благодарност Игуману и братији за гостопримство.
   Истог дана, у поподневним часовима служен је парастос свим ктиторима манастира, који нису уврштени у диптих светих, а међу њима се први помиње византијски цар Алексије 3. Ангел који је предао Хиландар Светом Сави и Светом Симеону.
   У суботу, 5. децембра, другог дана након Ваведења, прослављају се ктитори светог манастира Хиландара светом архијерејском Литургијом коју увек служи гост Епископ. Одслужен је и парастос свим ктиторима манастира. Посету Хиландару владика Иларион је завршио током дана.
   Хиландар непрекидно живи од светосавских до наших времена. Долазак у њега оставља утисак безвремености и он представља очевину свих нас, дом у који се с поштовањем и љубављу улази, а проналази молитва и мир која је вековима уткана у његове зидове, да би нам бар за тренутак била дарована благодат уз древно византијско појање светогорских отаца. Хиландар је живи средњевековни српски град, кроз који у току дана прође на стотине поклоника. Његово благо је неизмерно значајно за српски народ, не само као духовно наслеђе, већ и оно што се оком може видети и сачувано је од пропадања у манастирским ризницама. Кроз манастир вековима пролазе највећи уметници иконописа и фрескописа. У њему је постављен темељ српске писмености, државности и дипломатије, преводилачке и преписивачке делатности. Уз Хиландарски медицински кодекс постављени су основи средњевековне српске медицине, о чему се још увек мало зна и говори. Манастир Хиландар наставља да чува богато српско верско и културно наслеђе које се не може речима исказати, и све то оставља на корист и спасење будућим нараштајима.

   извор: eparhija-timocka.org

Нема коментара:

Постави коментар