Translate

18. јануар 2016.

ВРЕМЕ ЗА ДОБРЕ ЖЕЉЕ


   Ако има смисла пожелети нешто добро у новој години, можда је ипак сад најбољи тренутак. Нико нас неће опоменути што исписујемо новогодишње жеље пре него што је стигла Нова година по старом календару, а они који су већ окренули календар, неће се љутити да им неко поново пожели нешто добро.
   Дај Боже да се у новој години Срби сете да могу и да покрену у себи оно што су њихови преци по цену огромних жртава и одрицања стекли и сачували као највећу драгоценост - православну веру. Да почнемо у пуној мери да користимо своју Цркву како бисмо научили да волимо више и понашамо се једни према другима боље. Да преко наде у Бога вратимо наду једних у друге.
   Дај Боже да се уозбиљимо и да престанемо од драгоцене светиње да правимо аматерско позориште или вашар таштине.
   Дај Боже и да се у овој години сабере прави црквено-народни сабор како бисмо могли да прикупимо памет и вољу, па да некако сачувамо наш народ од пропасти.
   А ако се сачувамо, дај Боже да коначно покажемо другима да од нас свима може бити користи. Да нисмо узалуд подносили толике жртве, да нам нису узалуд рушили све што смо зидали и правили преко наше земље пут који ће служити само проласку избеглица са истока гладних Запада. Да ми сами не треба да се са њима саплићемо ка измишљеној обећаној земљи него да са захвалношћу уређујемо богати и лепи део земље који нам је Бог дао, а преци сачували.
   Дај Боже да научимо да власт не треба да служи сама себи и да о себи пева песме него да у тишини пораза који треба претворити у победу служи свом народу. Да коначно научимо да не треба да нас воде људи који најбоље мисле о себи него који ће да нам служе својим даровима знајући да власти нису достојни.
   Дај Боже да се сетимо онога ко смо и шта смо, а не да поново као у великим грешкама прошлог века само гледамо како да се ослободимо великих задатака које су нам преци оставили и да се одричемо и свог имена и своје вере.
   Па без обзира по ком календару рачунали да треба да почнемо - дај Боже да коначно почнемо да се поправљамо.

    ђакон Ненад Илић
    ФБ, 13.1.2016.

Нема коментара:

Постави коментар