Translate

2. јануар 2016.

ТАЈНА ЈЕДНЕ НЕКРОПОЛЕ

повезане вести:





   Старија прошлост оставила је на више места трагове народа који су некада давно живели на подручју данашње централне Србије – у Шумадији, у чијем срцу се налази планина Рудник. Трагом једне средњовековне цркве и некрополе водимо вас у село Дићи, недалеко од Љига.
Реч је о средњовековној властелинској задужбини с краја 13. или почетка 14. века, у чијој је непосредној околини некропола која је откривена деведесетих година прошлог века.    Јединствен у овом делу Балкана, цео археолошки комплекс пружа могућност да сазнамо више о значају краја у коме се налази, о вредности пронађених артефаката, о ктитору, о духовним стремљењима, схватању живота и смрти у средњем веку и још много тога што је представљало изазов за научнике. С тим у вези, дуготрајно постојање некрополе је на овом месту одражавало и увећавало култну вредност локалитета Манастирине, смештеног у Качерском крају, што је утицало на колективну свест мештана села.
   По завршетку снимања емисије на овом локалитету су од августа до октобра 2015. вршена ископавања тла. Пронађено је 48 нових средњовековних надгробних плоча западно од цркве. Евидентирани су орнаменти какви до сада нису били познати на том комплексу.
   Могуће је да се и на северној страни налазе плоче па ће се током 2016. године вршити геомагнетна испитивања и предузети нови кораци за будућа археолошко-антрополошка истраживања, као и за међународни научни скуп конзерватора.
   Кроз причу о овом локалитету воде нас протојереј Светолик Марковић , конзерватор Бојана Волаш и археолог Жељко Јеж, који је са групом стручњака открио некрополу и вршио дугогодишња истраживања.

   Емисија је реализована у оквиру Научног програма РТС-а.
   Сценаристи: Драган М. Ћирјанић и Ивана Ковачевић
   Сниматељ: Александар Беатовић
   Монтажер: Зорица Благојев
   Редитељ: Драган М. Ћирјанић
   извор: Епархија жичка

Нема коментара:

Постави коментар