Translate

27. јануар 2016.

Свети владика Николај, ЖИВОТ СВЕТОГ САВЕ

У спомен својих вољених родитеља, Драгомира и Катарине, 
великих у скромности и побожности, 
посвећује ову књигу
      
   Увод

   Веома давно живео је један млади принц. Био је необично мудар, богат и леп. Сва врата светске славе и уживања била су му отворена. Али, нешто у њему одвраћало га је од свих тих чари и привлачности света за којима су милиони осталих људи жудели. И једнога дана, тајно од својих родитеља, он завара траг дворској пратњи и побеже у једно пусто место где се настани као сиромашни странац. Једина жеља му је била да своју душу осветли Божјом истином и вољом и да само Њему служи.
   Много година касније, овај краљевић, вођен Божјом руком, врати се из пустиње у своју земљу као принц цркве и духовни вођ своје нације за сва времена. Иако је био без деце, он је кроз векове постао отац милиона и милиона својих духовних синова и кћери.
Ово се догодило пре више од седам и по векова, али духовна буктиња коју је он упалио у своме народу, још увек гори, а број његове духовне деце стално се умножава. Он је био пријатан, али неустрашив; необично леп, а врло скроман; веома активан, али сталожен; друштвен, а ипак усамљен. Умео је да живи отмено у обадва света, те су се многи на њега угледали.
   И данашњи Срби, из љубави према њему, подижу му многобројне задужбине на свих пет континената где их је иронија судбине расејала.
Историја овог необичног и дивног краљевића биће изнета у овој књизи.

   владика Николај Велимировић

фото: Манастир Жича

преузми везу:

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Zitija/SvSava/svsava.htm
извор: Nasledje

Нема коментара:

Постави коментар