Translate

2. фебруар 2016.

Вазнесење, Фенек, Драча

Манастир Вазнесење (Епархија жичка)

Манастир Вазнесење се налази на десној обали Западне Мораве, 12 километара од Чачка ка Овчар Бањи. Зна се да је постојао у 16. веку захваљујући рукописном јеванђељу написаном у њему 1570. године. Изграђен је на темељима старе манастирске цркве, а највероватније је страдао 1690. године у време Велике сеобе Срба. Обнова је почела тек 1937. године. Порушен је и у Другом светском рату и обновљен педесетих година двадесетог века. У последњој деценији обновљени су конаци и озидана велика  манастирска ограда.
Манастир Фенек (Епархија сремска)

Храм Свете Петке Параскеве. Према народном предању, манастир је саграђен у другој половини 15. века и основали су га Стефан и Ангелина Бранковић. Фенек је био под турском влашћу све до 1717. године. Данашњи изглед добио је приликом обнове на крају 18. века. Манастирска капела посвећена Светој Петки, сазидана је 1880. године. Манастир је рушен у оба светска рата. Обновљен је 1991. године. Манастир се налази у близини Јакова, 25 километара од Београда, општина Сурчин. Иако географски не припада Фрушкој гори, постоје велика историјска повезаност са манастирима тог подручја.
Манастир Драча

Ми недељу празнујемо, Хор "Свети цар Давид", Београд
Фенек и Драча, 31.1.2016.
Манастир Драча (Епархија шумадијска)

Према предању, на месту садашње цркве постојао је средњовековни храм подигнут крајем 14. века, у коме је живео и умро светогорски монах и светитељ, преподобни Јов. Цркву посвећену Светом Николи подигао је оберкапетан Станиша Млатишума 1735. године на темељима старе цркве. У време Кочине крајине манастир је порушен, а манастирске конаке и звоник обновио је Тома Вучић Перишић.
Манастир Драча налази се десетак километара западно од Крагујевца, у котлини Драчке реке, на падинама брда Рујевица.

Нема коментара:

Постави коментар