Translate

27. фебруар 2016.

Прослава ктиторске славе Светог Симеона Мироточивог у манастиру Студеници

   Милошћу Божјом и извољењем Светога Духа и  ове године 26. фебруара сакупили смо се да торжествено прославимо спомен преподобнога оца нашега и учитеља Симеона Мироточивог.
Родоначалника свете  лозе Немаињића, владара и државотворца од кога су се суседи плашили, искоренитеља јеретичких учења, искреног хришћанина који је у потпуности и до краја  следовао своме Наставнику, нежног оца, доброг супруга, правичнога и милостивог Господара свога народа, ктитора Студенице, Хиландара и других манастира и цркава. Из Његове утробе заиста су потекле воде живота, Свети Сава и преподобни Симон монах.
   Свеноћно  бдење уочи празника служио је јеромонах Виталије Милошевић, уз молитвено учешће свештенства, часног монаштва и верног народа. Појао је хор на челу са господином Николом Попмихајловом.
   Свету Архијерејску Литургију је служио је Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин, а саслуживали су: архимандрит Тихон Ракићевић, настојатељ ове свете обитељи, секретар Епархије жичке архимандрит Дамјан Цветковић, Архијерејски заменик протојереј-ставрофор Љубинко Костић, гости из западне Украјне свештеници московске патријаршије, јеромонах Доситеј са Свете Горе, свештенство Епархије жичке, захумско-херцеговачке и  крушевачке.
   Владика Јустин се у беседи осврнуо на  величину личности  и подвиг светог оца нашега Симеона. Описао је његово обраћање своме народу који је, по речима светога Саве, поучио да живе у страху Божијем, у љубави према Богу и ближњем, у поштовању пастира и монаха који се за  њих моле.
   После Свете Литургије уприличена је трпеза љубави, као и чин панагије по светогорском обичају.

   монах Силуан
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар