Translate

2. април 2016.

Митрополит Амфилохије, Покајање за Васкрсење, Бијељина, 27.3.2016.

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. др Амфилихије одржао је у у бијељинском Центру за културу, предавање у оквиру Васкршњег циклуса предавања на општу тему „Покајање за Васкрсење“.
Уваженог госта и беседника поздравио је домаћин Његово Преосвештенство Г. Хризостом, Епископ зворничко-тузлански. Истакавши нераскидиве везе својих епархиота са светињама Црне Горе, Владика Хризостом је у име пуноће поверене му Епархије  заблагодарио Митрополиту Г. Амфилохију на издвојеном времену и доласку.
Истакавши своју љубав и дивљење према многострадалном народу Републике Српске и Босне и Херцеговине, Митрополит је, инспирисан поезијом Петра II Петровића Његоша, беседио о Крсту и страдању који су реалности свеукупне творевине на путу ка Васкрсењу за живот вјечни. На својеврсан начин доведени су у сагласе учење Св. Григорија Паламе о нетварној светлости и мотиви светлости у Његошевој Лучи микрокозми. Митрополит Амфилохије је из сопственог светогорског  искуства беседио и о исихастичком предању, које је свој најпознатији  систематски израз пронашло у делима Светог Григорија Паламе у XIV веку, а у наше време присутном у животу светогораца као што је Свети старац Пајсије.
Протонамесник Синиша Шаренац, директор Мисијског фонда Епархије зворничко-тузланске, који је организатор овог циклуса предавања, захвалио се Митрополиту Амфилохију на изузетном  предавању, а свима присутнима, који су до последњег места испунили Центар за културу, на доласку и пажњи. 

Нема коментара:

Постави коментар