Translate

7. април 2016.

Благовести...

   Празник. Истина, ради се, али је празник. Свечани дан. Има и Литургија у свим црквама. Ако се још увек има нешто пара - риба за ручак...
   Шта се заправо догодило?
   Анђео се јавља девојци Марији. Доноси благу, добру вест. Да ће она зачети без мушкарца, од    Духа Светога и родити Спаситеља света.
Пречиста девојка се наравно уплаши и анђела и вести али прихвати вољу Божију...
   И тако почиње нова историја.
   И толико.
   Можда опет и опет треба да да пробамо да се умиримо, да разумемо, да осетимо. Поновићу нешто што сам и ја сам покушао поново да чујем, да се подсетим и разумем:

"Никада у историји нико није могао ни да замисли нешто тако незамисливо. Да бескрајни и необухвативи Бог, Створитељ света, Сведржитељ, у утроби жене постане дете, које ће ту расти девет месеци. Који ће се кад дође време родити, живети на земљи животом човека.
   Сетите се ствари које су вам се дешавале први пут. Сетите се невероватних ствари које су вам се дешавале први пут. Сетите се невероватних ствари које су вам се дешавале икада. Сетите се невероватних ствари које се нису дешавале никада никоме. А онда сазнате да ће се оне догодити и то догодити вама! Колико је било потребно вере, колико храбрости четрнаестогодишњој Марији да да да свој пристанак немогућем! Какав величанствени тријумф људске слободе! Слободе без границе, слободе коју има само чиста љубав. Захваљујући најчистијем људском бићу икада рођеном, немогуће је постало могуће. Ако је Ева својим избором непослушности Богу постала мајка целог смртног рода, Марија је својим избором послушности Богу постала мајка свих бесмртних.

   „Ево слушкиње Господње - нека ми буде по речи твојој“!

   И само то је било довољно. Тог тренутка зачет је Син Божији, Исус Христос, Спаситељ света. Ко да не слави овај празник, ко да не слави Бога који је пристао да своју неограниченост подреди ограничености творевине како би њу ослободио ограничења, ко да не слави Пречисту Марију, Пресвету Богородицу?

   Срећан нам празник!"
   ђакон Ненад Илић, фб

Нема коментара:

Постави коментар