Translate

13. мај 2016.

Свети Василије Острошки Чудотворац литургијски прослављен у манастиру Острогу

   преузми тонски снимак:
   ОВДЕ
   У Острогу прослављен празник Светог Василија, Литургију служили Митрополити Амфилохије, Сергије из Украјине и Епископ Јоаникије
   Празник Светог Василија Острошког Чудотворца молитвено и свечано је прослављен у Манастиру Острогу уз молитвено учеше више хиљада верника.
   Централном Светом архијерејском Литургијом на платоу испред Горњег манастира началствовао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и игуман острошки господин Амфилохије, а саслуживали су му Митрополит тернопољски и кремењецки из Украјинске православне цркве Московског патриојархата господин Сергије и Епископ будимљанско-никшићки господин Јоаникије, као и многобројно свештенство и свештеномонаштво Српске и Руске православне цркве.
   Светој Литургији међу бројним верницима присуствоали су и познати српски редитељ Немања Емир Кустурица и познати руски спортиста, некадашњи првак света у боксу а сада посланик Руске Думе Николај Сергејевич Валујев.
   Након читања Светог Јеванђеља архипастирском беседом присутнима се обратио Епископ Јоаникије који је, између осталог казао да није случајно што празник Светог Василија Острошког сваке године прослављамо након празника Васкрсења Христовог.
   Велики број вјерника причестио се Телом и Крвљу Господа Исуса Христа, а потом је Митрополит Амфилохије са саслужитељима благословио и преломио славски колач.
   Затим се архипастирском беседом обратио саслужитељима и сабранима речима да данашњи сабор подјећа на она сабрања око Господа о пре две хиљаде година.
   Митрополит Амфилохије је потом госту из Украјине уручио икону Светог Василија Острошког на дар и подсетио да оно против чега се борио Свети Василије у 17. веку, да се сада против тога бори народ Божији у Украјини.
   Такође, иконом Светог Василија Острошлког даривао је и Епископа Јоаникија и пожелио му да га Свети Васислије крепи и храни да одоли сваком злу и подари здравље и спасење народу Будимљанско-никшићке епархије.
   Митрополит Амфилохије је иконом даривао и познатог руског спортисту Николаја Сергејевича Валујева.
   Након Литургије обављено је освећење манастирске пекаре.

   извор: Радио Светигора

Нема коментара:

Постави коментар