Translate

29. мај 2016.

Путин у Музеју византијске и хришћанске уметности

   Атина, 28. мај 2016. г.

Руски председник Владимир Путин који је допутовао у Грчку, заједно с грчким премијером Алексисом Ципрасом посетио је Музеј византијске и хришћанске уметности у Атини и присуствовао је церемонији отварања изложбе иконе Андреја Рубљова «Вазнесење», преноси сајт председника
  
   Византијски музеј у Атини у којем ће бити изложена икона представља једну од најпознатијих колекција византијске уметности. Његова експозиција броји преко 25 хиљада икона и богослужбених предмета, јувелирских производа, скулптура, мозаика, фресака, керамичких производа и рукописа који обухватају период од III до ХХ века.
   Прву колекцију музеја, која је званично отворена 1914 године, сакупио је саветник грчке граљице Олге (у девојаштву – велика кнегиња Олга Константиновна Романова), оснивач Хришћанског архелошког друштва Георгије Ламбакис.
   Икона «Вазнесење» коју је Андреј Рубљов насликао 1408. године чува се Третјаковској галерији.
   Владимир Путин се на отварању изложбе присутнима обратио речима:

   «Поштовани господине премијер-министре! Поштоване даме и господо!
   За мене је велика част да присуствујем отварању јединствене изложбе једног ремек-дела – иконе «Вазнесење Господње» из колекције Државне Третјаковске галерије у Москви. То је дело великог иконописца, монаха Андреја Рубљова.    
  Андреј Рубљов се, између осталог, надахњивао културним и верским наслеђем Византије, чији је духовни настављач Грчка. Уметник не само да је усвојио поједине елементе и стваралачке методе византијских мајстора, већ их је и обогатио. Господин премијер је малочас скренуо пажњу на руски стил овог иконописа.
   Дуго времена је име Андреја Рубљова било познато само стручњацима. И тек је у ХХ веку његово стваралаштво стекло широко признање. Код нас су се сачувала нека његова дела, иконе. «Вазнесење Господње» је једна од њих. У њој се испољио осећај за хармонију и пластичну равнотежу који је уметнику био својствен. Икона је насликана почетком XV века за време обнављања Успенског сабора у граду Владимиру.
   И наравно, такође бих желео да истакнем да се изложба одржава у оквиру године размене Руске и Грчке, чији почетак смо грчки председник и ја објавили у Москви у јануару ове године. Сигуран сам да то није последњи истакнути догађај у оквиру ових многобројних активности.
   Желим да се захвалим и руководству Третјаковске галерије за организацију изложбе, и наравно, да изразим захвалност нашим грчким партнерима и пријатељима, радницима Музеја византијске и хришћанске уметности у Атини. Знам да ће се дела из вашег музеја приказивати у руским музејима у Москви и Петербургу. Огромно вам хвала на томе. Сигуран сам да ће то изазвати веома велико интересовање, не само стручњака, већ и свих љубитеља сликарства, а посебно духовног сликарства.

   Хвала.»

   Са руског Марина Тодић
   извор:www.pravoslavie.ru
   28.5.2016.

Нема коментара:

Постави коментар