Translate

24. јун 2016.

Издавачки подухват Московске Патријаршије, Хришћанска уметност 2016.

   У овом капиталном делу заступљен и наш уметник – Војислав Луковић

   У издању Московске Патријаршије Руске православне Цркве недавно је изишао из штампе обиман каталог под називом "ХРИШЋАНСКА УМЕТНОСТ 2016.“ (ХРИСТИАНСКОЕ ИСКУССТВО 2016). чији примерак је управо стигао из Москве.
   Зборник радова савремених уметника  који се остварују у области православне примењене уметности саставио је г. И.Г.Кондратович. Издавач су Московска Патријаршија и Журнал „Достоинство“, а организатор пројекта је Одељење историје уметности при Епархијском савету града Москве.
   На 360 страница изузетно квалитетне штампе, у тиражу од 2.500 примерака,  представљена су врхунска достигнућа примењене уметности из области иконописа, накита, мозаика, архитектуре, скулптуре, мале пластике, керамике, порцелана, уметничког веза, дубореза, гравуре и израде звона. Такође су приказани радови уметника који се баве православним религиозним сликарством у духу традиције најбољих руских мајстора, као и мајстори фотографије, графике и дизајна.
   У овом јединственом каталогу заступљени су радови уметничких радионица и појединаца , како из Русије, тако и из Јерменије, Аргентине, Белорусије, Бугарске, Немачке, Грчке, Италије, Кореје, Македоније, Норвешке, Румуније, Русије, Србије, Америке , Украјине и Шведске.
   У каталогу можемо срести позната имена Руске уметности као што су Салават Шчербаков, руски вајар, професор, академик, члан Руске академије уметности; Андреј Ковалчук, академик Руске академије уметности , добитник Државне награде Руске Федерације у области књижевности и уметности;  Василиј  И. Нестеренко,  народни уметник Русије, пуноправни члан Председништва Руске академије уметности, члан Патријаршијског  Савета за културу; Евгеније  Н. Максимов, народни уметник Русије, академика Руске академије уметности;  Андреј Анисимов Албертович, почасни архитекта Русије, академик Академије за архитектонско наслеђе и професор Међународне академије архитектуре, као и многи други.
   Поред најпознатијих уметничких радионица („Апостол“ из Москве, „Лик“ из Рјабинска, „Данилов манастир“ из Москве, „Елеон“ из Украјине, „Просопон“ и низа других), у овом каталогу се срећемо и са радовима уметника живописаца чија имена су добро позната поштоваоцима православне уметности широм света:  Антон и Екатарина Дајнеко, Александар Сергејевич Черниј, Валентин Павлович Фокев, Андреј Александрович Патраков, Гаргаванис Апостолос, Андреј и Светлана Одајник, Алексеј Сергејевич Вронски, Азбуханови Инеса и Рашид, јереј Андреј Давидов, Тамара Белова, Александар Чашкин, Олег Смирницки, и многи други чија имена такође заслужују да се објаве...
   Циљ овог пројекта је био да покаже степен развоја савремене  хришћанске уметности, као и да скрене пажњу публике и на ову врсту уметности која се одвија у молитвеној тишини мајсторских радионица православних уметника.
   На радост и задовољство свих нас, мишљења смо да је овај циљ у потпуности и остварен.

   извор:www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар