Translate

29. јун 2016.

Видовдан на Љубићу 2016. године

   Слава Цркве Светог кнеза Лазара на Љубићу прослављена је свечано. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин. Саслуживали су: Архијерејски намесник трнавски протојереј Небојише Дабића, јеромонах Николај из Преображења, протојереј Крстивоје Милановић, протојереј Србољуб Стојковић, јереј Нешко Богдановић и војни свештеник поручник јереј Владимир Благојевић. Милозвучним појањем празнично богослужење улепшао је хор „Свети владика Николај жички“ који пева при храму Светог кнеза Лазара у Љубићу. У беседи владика је говорио о значају Видовдана за српски народ, поучивши сабране речима:  „Ми смо се данас окупили у спомен Видовдана, великога дана за нас православне Србе. Овај дан је одредио пут наш, а пут наш јесте пут крстолопоклони. На њему се Свети кнез Лазар 1389. године одлучио коме ће се царству приволети. Небеском вечном Царству је дао предност у односу на царство земаљско које је привремено. Заједно са велможама и војском је одлучио да иду на Косово крвцу проливати за крст часни и слободу златну“. Владика је поздравио градоначелника Чачка Милуна Тодоровића, благосиљајући га и пожелевши му успешан рад на челу Градске управе.
На крају Свете Литургије, у току опхода око цркве, звонила су звона са славног брда Љубића за Косовске јунаке, за Танаска и за све уснуле у Христу борце српске. Служен је парастос у коме је узнета молитва за душе њихове.
   Овогодишњи домаћини  Драган Рајаковић и Владан Милић часно су понели име домаћина храмовне славе. Они су део колача предали Предрагу Милојевићу, председнику спортског друштва „Полет“ из Љубића, који је у име „Полета“ примио домаћинство за Видовдан идуће године.
   Старешина храма протојереј Владан Милосављевић се у име верног народа овог краја  захвалио Епископу на посети. Додељене су захвалнице Филипу Младеновићу за постигнуте резултате у спорту и Невени Савић, ученици генерације у Основној школи „Танаско Рајић“ за протеклу школску годину.
    На крају је КУД „Танаско Рајић“  извео културно – уметнички програм у коме су најмлађи чланови у прелепим српским ношњама одиграли неколико српских игара. Гуслар је отпевао народну песму о Косову, а поред здравичара програм је улепшала и видовданска песма једне православне Рускиње. Програм је употпунио хор „Свети владика Николај жички“ са неколико песама о Видовданском догађају на Косову.
За присутне је припремљена трпеза љубави.

   Богољуб Теофиловић
   извор:eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар