Translate

01. јун 2016.

Дечји руски хор "Орада", Краљево, 29.5.2016.

   Дечји хор "Отрада" прихватилишта при Свето-Николско Црноостровском женском манастиру из калушке области у Русији, доживео је овације на концерту приређеном за Краљевчане.      
   Дечји хор "Отрада" прихватилишта при Свето-Николско Црноостровском женском манастиру из калушке области у Русији, који у Србији борави на позив Друштва жена Србије и Русије "Матрона", доживео је овације на концерту приређеном за Краљевчане.  
   Својим репертоаром духовне музике, коју су певале на руском и српском језику, ове девојчице, које расту без родитељског старања, али уз љубав и посвећеност монахиња, одушевиле су публику, неке и расплакале.  
   Према речима игуманије Николаје, манастир у којем девојчице одрастају и школују се, основан је 1991. године, уз благослов патријарха московског и целе Русије Алексеја ИИ  
   Прихватилиште за сирочад и децу без родитељске бриге, под називом "Радост", званично је основано је четири године касније, иако су неке од девојчица две године раније постале штићенице.  
   Монахиње су учиниле све да се деца не осећају лишена љубави. "Радост" тренутно брине о 58 девојчица узраста од две до 17 година из разних крајева Русије.  
   Оне живе на територији манастира, али у посебној згради, са сестрама васпитачима. Школују се у гимназији отвореној при манастиру, после чега полажу завршне испите и добијају сертификат, као и у другим државним школама.  
   У гимназији се, поред општег образовања, деца ангажују и у дугим областима, кореографији, сликању, вајању, ручним радовима, певању, солфеђу, дириговању.  
   Уче грчки и црквено-словенски језик, основе древноруске историје и византијске музике, да пишу поезију.  
   Игуманија Николаја захвалила је Србији, српском народу и друштву Матрона на посети.
   
"Желимо да поделимо радост, ове девојчице нису професионалци, али певају чистим дечјим срцем, а доброта с којом певају свакако надокнади тај недостатак", рекла је игуманија.
   
   Она је подсетила да би девојчице које су биле без породице и куће, биле и без могућности да се школују, а захваљујући отвореној Гимназији и одељењу Музичке школе из града Маројарославец при манастиру, дечји хор је до сада освојио бројне награде у Русији и на међународним фестивалима православне музике.
   Свака ученица "Радости" има неку своју обавезу. Наизменично се брину о биљкама и цвећу, кућним љубимцима, неке су одговорне за чистоћу у учионицама и келијама, неке за ред у библиотеци, а неке помаже у кухињи, али ниједна није у обавези да остане у манастиру по завршетку школовања.

   извор:www.srpska.ru

Нема коментара:

Постави коментар