Translate

11. јул 2016.

256. број часописа "Светигора"


   Да нас сабере благодат Духа светог

   Приказ духовског, 256, броја Светигоре

   За рођендан Цркве, Тројичин дан, свет је угледао 256. број Светигоре, образника за веру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. У педесет дана између Васкрса и Духова збило се мноштво значајних догађаја и обележило доста датума, а у преко педесет, односно шездесет страница нове «Светигоре» нашли су се они најважнији, најкрупнији. На првом месту је хиљадугодишњица Светог Јована Владимира – живог сведока вечне светлости Божије.
           
   Други велики јубилеј је 900 година манастира Градиште – вековног сабиралишта Истока и Запада, како гласи репортажа о тој прослави.  «Свака сила до времена, а Божија свевремена» назив је беседе Његовог високопреосвештенства архиепископа цетињског, митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија, коју је изговорио након свете архијерејске литургије служене у манастиру Градиште 22. маја 2016, на празник преноса моштију светог Николаја.
   Ове године обележава се 160 година од  рођења српског генија, Николе Тесле.  «Светигора» је преузела интересантно сведочење Уроша Дучића о Тесли из 1916. које је објављено у Календару СПКД «Просвета» 1927. године.
  У новом броју присутне су и  васкршње теме. Они који нису имали прилике да чују васкршњу поруку Његовог високопреосвештенства, могу је прочитати у новој «Светигори», а  из репортаже Да нас обасја огањ богољубља и братољубља информисати се како је изгледала прослава Васкрса у Митрополији црногорско-приморској.
   На Светлу седмицу ове године пао је Ђурђевдан, затим је прослављен Марковдан. На Марковдан и ове године Подгорицом је прошла свечана литија са моштима светог Симеона Дајбабског. Са тим како су раније Подгоричани славили Марковдан упознаће вас Смиља Влаовић.  Васкршња радост је прожела и дочек празника Светог Василија Острошког, Највећег проповедника силе Божије, како каже Рајо Војиновић у својој репортажи о празнику. На сам празник Српска православна црква доделила је орден деспота Стефана режисеру Емиру (Немањи) Кустурици, а неколико дана прије тога, у саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици и Никити Михалкову.
   Четрдесет дана по Васкрсу, прослављен је празник Вазнесење Господњег. О смислу и значају тог празника пише протојереј Виктор Потапов.
   Половином јуна, тачније 14. јуна празнује се Свети Јустин Ћелијски. О овом угоднику Божијем, смиреном лаву, најупечатљивије говоре његова духовна чеда. У овом броју читајте интервју Човек бескрајног смирења и неугасивог духовног огња са владиком Амфилохијем, који говори о свом духовном оцу.
   Од 14. до 25. маја заседао је Архијерејски сабор СПЦ. «Светигора» доноси  хронику Сабора и  саопштење за јавност са Сабора. На Сабору су изабрани нови епископи Српске цркве, међу њима је и главни уредник «Светигоре», архимандрит Кирило Бојовић, који се тренутно труди у Аргентини као заменик мјестобљуститеља Епархије буеносајреско-централно-јужноамеричке митрополита црногорско-приморског. Опширније о њему у биографији. Ове године Сабор је одржан у Призрену, Пећи и Београду. У Призрену је био важан догађај, освећење обновљене Призренске богословије.  За тај догађај патријарх Иринеј је казао: «Ово је најрадоснији дан у мом животу». Управо тако гласи и назив репортаже из Призрена Александра Вујовића. Поводом тог великог догађаја «Светигора» ексклузивно објављује слово познатог старца  архимандрита  Емилијана Симонопетритског, које је упутио призренским богословцима далеке 1976.
   Тему из богословља Креационизам из перспективе учења Отаца Цркве о стварању потписује теолог Лека Вујисић. Поводом годишњице упокојења Антона Павловича Чехова, ђакон Павле Љешковић тумачи Чеховљеву причу «Козак». У рубрици знамените личности, читајте о  чувеном проти Јовану Бошковићу. Трипко Драганић пева о Светом Јовану Владимиру.
И у овом броју објављена су два саопштења. Једно је порука  Архијерејског сабора Српске православне цркве «Првојерарсима и Свештеним Синодима помесних Православних Цркава»,  друго је саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске, реакција на интервју порталу «Политика» премијера Мила Ђукановића. Дата су и два приказа. Један је је приказ књиге «Свети краљ Стефан Првовенчани – украс свега рода српског», а други  приказ првог броја обновљеног часописа Цетињске богословије «Цетињски богословац». Објављено је једно предавање. Улога цркве и верских заједница у супротстављању верском екстремизму, предавање  за официре генералштабног и командноштабног усавршавања Школе националне одбране, ђакона Александра Прашчевића. У рубрици помен «Светигора»  се опростила од нашег највећег историчара цивилизације и философа богословља доктора  Жарка Видовића.
Остали догађаји који су се десили у време од Васкрса до Духова смештени су у хроникама из света, помесних цркава, отачаствене Цркве и Митрополије црногорско-приморске.

   Марија Живковић
   извор:www.mitropolija.com

Нема коментара:

Постави коментар