Translate

17. октобар 2016.

Епископ жички г. Јустин у посети Архијерејском намесништву рачанском

   Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин био је у пастирској посети Архијерејском намесништву рачанском 15-16. октобра 2016. године.
   Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин посетио је заједницу окупљену око храма Светог Великомученика Пантелејмона у Црвици, поред Бајине Баште. Ове године храм слави 25 година од изградње. Епископу жичком Јустину у Светој Литургији саслуживали су свештеници Архијерејског намесништва рачанског: Архијерејски намесник рачански протојереј Милинко Лукић, протојереј Горан Милинковић, јереј Владимир Кораћ, старешина храма јереј Владимир Малешевић, као и протођакон Александар Грујовић. Након читања Еванђеља, Владика је беседио како би поучио окупљени народ. Говорио је о смислу перикопе о мудрим и лудим девојкама и значењу за животе свих верника.
    Такође, говорио је и о значају Светог Андреја Јуродивог Христа ради који се прославља – истакавши да се ради о великом светитељу и великом подвигу, нарочито истичући његову спремност да помогне онима који су у невољи – гладнима и жеднима, иако је и сам био сиромах. Владика је овакав подвиг упоредио са мученичким и исповедничким у својој тежини и величини. Затим је подстакао народ да следује Христа и да се угледа на светитеље као што је и Андреј, али не подражавањем форме подвига, већ поштовањем и подражавањем еванђелских вредности и порука, које је овај светитељ својим специфичним начином живота скривао од других људи.
   Након Литургије, Епископ је поделио грамате уврстивши у ред добротвора оне који су посебним трудом, залагањем и новчаном помоћи, помогли да се храм у Црвици улепша, као и да се додатно уреди црквена порта и парохијски дом. Грамате су додељене Грађевинском одбору храма Светог Великомученика Пантелејмона. У име одбора грамату је примио г. Љубиша Обрадовић, члан ГО из Црвице. Грамате су примили и: г. Милинко Филиповић, председник ГО; г. Милош Марковић, приватни предузетник из Доње Црвице; г. Драган Вуковић, приватни предузетник из Бајине Баште, као и г. Радомир Спасојевић, власник млекаре „Запис Таре“ коју је Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин и посетио у току дана.
   Такође, Владика је посетио и дубску парохију у којој служи јереј Мирко Крупниковић, и у њој храм посвећен Светим Апостолима Петру и Павлу, као и стару цркву – брвнару, посвећену Вазнесењу Господњем, која је својевремено била метох манастира Раче.
У току вечерњих сати, Владика Јустин је са великим бројем грађана присуствовао књижевној вечери академика Матије Бећковића, која је организована у оквиру Духовних свечаности „Дани Раче украј Дрине“.
   У недељу ујутру, одслужена је Литургија у храму Светог пророка Илије у Бајиној Башти. Његовом Преосвештенству Епископу жичком г. Јустину саслуживали су: Архијерејски намесник рачански протојереј Милинко Лукић, игуман манастира Рача протосинђел Герман (Авакумовић), протојереј – ставрофор Тодор Томић, протојереј Горан Милинковић, протојереј Раденко Глигић, старешина храма Светог пророка Илије јереј Владимир Васиљевић и протођакон Александар Грујовић. Након прочитаног Еванђеља, владика је беседио у цркви испуњеној верним народом. У беседи је прво говорио о радости коју осећа када служи у овом храму који је посвећен Светом пророку Илији, јер и сам осећа личну повезаност и доживљава пророка као свог заштитника. Поучавајући присутне вернике Владика је тумачио две прочитане еванђелске перикопе, о жени Хананејки и о многоценом бисеру. Жена Хананејка нас поучава о стрпљењу у вери и смирењу, и доноси нам јасну поруку да смо након Христовог доласка у Њему сви једно и да стога, међу хришћанима нема непријатељских подела.    Припадници изабраног народа сада су они који врше вољу Божију, они који се труде да Богу угоде и они који радосно ишчекују Бога. Истакао је и значај наше молитвене припреме којом се отварамо за познање Бога. Осврнувши се на другу перикопу, Владика је говорио о многоценом бисеру као о вери коју је човек нашао. Истакао је да бисмо, као хришћани, требали стално да се преиспитујемо у којој мери смо спремни да служимо Богу и у којој мери волимо Господа. У којој мери смо спремни да се одрекнемо других ствари зарад тог многоценог бисера и да ли смо слични човеку из еванђелске приповести који се одриче свега, баш као што су радили и наши преци и оци, а међу првима Свети Сава. Владика је на крају подстакао присутне вернике да наставе да се труде, како би након овога уживали у ономе „што око не виде и ухо не чу и у срце људско не дође“ (1Кор 2,9), а што је Бог уготовио онима који га љубе.
   На овој Литургији у чин црквених добротвора, одлуком Његовог Преосвештенства Епископа жичког г. Јустина, уврштен је г. Милорад Петровић са Малишевца, за вишедеценијски труд, љубав и залагање за напредак и развој црквене општине Бајина Башта. Такође, у чин протојереја унапређен је и старешина храма Светог пророка Илије о. Владимир Васиљевић. Литургијско славље улепшано је појањем хора „Србски православни појци“ из Београда.
   Након одслужене Литургије, Епископ Јустин је у пратњи великог броја свештеника и верног народа отишао у манастир Рачу, где је поводом доделе награде „Рачанска повеља“ приређен и кратак културни програм, у виду концерта црквено-варошког хора из Лучана. Ова награда се додељује сваке године у оквиру Духовних свечаности „Дани Раче украј Дрине“. Ово је културна манифестација у организацији фондације „Рачанска баштина“ из Бајине Баште. Ове духовне свечаности одржавају се од октобра 1995. године, и као њихов крајњи продукт сваке године се објави „Рачански зборник“ у ком су сабрани текстови који обрађују одређену задату тему. Овогодишње Духовне свечаности су биле посвећене лику и делу блаженопочившег патријарха Павла, који је један део свог монашког живота и провео у манастиру Рача, покрај Бајине Баште. Јубиларна двадесета Рачанска повеља за животно дело додељена је академику Матији Бећковићу, а награду је у име трочланог жирија доделио књижевник Милета Аћимовић Ивков, обративши се пригодном беседом присутнима, у којој је говорио о значају књижевног опуса Матије Бећковића, образлажући на тај начин једногласну одлуку коју је жири донео. Присутнима се затим обратио и академик Матија Бећковић, који је, на себи својствен начин, ходајући на танкој линији између трагичног и комичног, говорио о кључним темама српског верског и културног бића – историјским идентитетским проблемима и решењима која је наш народ изнедрио. Истакао је велики културни и духовни значај светог места у коме му је награда додељена, говорећи о оним чувеним монасима који су заслужни за слободу и очување културног, просветног, као и верског бића нашег народа. Међу њима су поменути чувени Рачани – Кипријан, Јеротеј, Гаврило Стефановић Венцловић, хаџи Мелентије и други.
   Након завршетка културног програма, у част уважених гостију, Епископа жичког, књижевника и представника општинских власти приређена је трпеза љубави, на којој су се гости и телесно окрепили, након духовних радости којима је Архијерејско намесништво рачанско преобиловало у минулим данима.

   Извештај и фотографије из Архијерејског намесништва рачанског,
   дипл. теолог Ненад Зекавица

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар