Translate

15. новембар 2016.

Манастир Давид-Гареџи у Грузији на списку најлепших местa на свету

   Манастирски комплекс Давид-Гареџи у Грузији, по оцени часописа National Geographic, једно је од најчудеснијих и најлепших места у свету, јавља Спутник-Грузия. „Високо у стенама, на источној грузијској граници где се ова земља граничи са Азербејџаном, налази се Давид-Гареџи, који сачињава комплекс од 19 монашких келија, које се сматрају ремек-делом грузијске уметности. У једној од пећина и надаље функционише манастир, а монашко певање може се надалеко чути у тишини пустињске степе,“ пише часопис.
   Манастир је основан у 6. веку када се један од 13 сиријских отаца по имену Давид настанио у пешчери Гареџи на падинама невеликог кланца и ускоро затим овде основао први манастир – Давидову лавру. По својим размерама и историјском значају Давид-Гареџи заузима посебно место у грузијској историји. У овој земљи постоји предање да је посета овој светињи једнако што и поклоњење Јерусалиму.
   Давид-Гареџи се налази на 60 км југоисточно од Тбилисија, на грузијско-азербејџанској граници која дели манастирски комплекс на два дела. Комплекс манастирских пећина простире се на 25 км и налази се на Гареџијској висоравни, која је полупустињски предео. Даид-Гареџи се састоји од 20 манастира, усечених у стенама и захватају територију трију грузијских области.

   извор: spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар