Translate

22. новембар 2016.

Крсна слава Епископа жичког г. Јустина


   Уочи празника Сабора Светог Архангела Михаила 2016. године у храму Светог Саве у Краљеву је служено празнично вечерње.
   У присуству Његовог Преосвештенства Епископа жичког г. Јустина, свештенство и верни народ су почели молитвену припрему за наступајући празник. Епископ је благословио петохлебницу, коју је на крају службе поделио сабранима.
   На сам дан празника служена је торжествена Света Архијерејска Литургија. Началствовао је Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин, који на овај дан прославља своју Крсну славу. Тим поводом у литургијском свештеном сабрању Цркве учешће је узело мноштво монаштва, верног народа и свештенослужитеља. Присуствовао је и краљевачки градоначелник др Предраг Терзић.
   У приносу бескрвне Жртве Епископу су саслуживали: архимандрит студенички Тихон (Ракићевић), архимандрит Дамјан (Цветковић), протосинђел Сава (Илић), протојереј-ставрофор Љубинко Костић, свештенослужитељи из краљевачких локалних цркава, као и братство храма Светог Саве.
   Појци нашег храма предвођени Иваном Трајковићем за десном певницом, као и лева певница за којом је појао хор Цркве Светог Великомученика Лазара на Љубићу, учинили су да благољепије богослужења уистину буде небоземно. Радост је употпуњена рукопроизвођењем Петра Ђерковића у чин чтеца. Петар је Краљевчанин, студент треће године на Православном богословском факултету у Београду.
   На малом входу Епископ је правом ношења напрсног крста одликовао протојереја Ненада Илића, пароха при храму Светог Саве, нагласивши да је то награда за тридесетогодишње осведочено служење Цркви Божијој. Отац Ненад је шеснаест година био владичански ђакон у време блаженопочившег Епископа жичког Стефана, а потом је рукоположен за свештеника и постављен за пароха при храму. Једнодушно и једногласно “Аксиос“ је било одговор на ову Епископову одлуку.
   Након прочитаног празничног јеванђелског зачала, сабрању се обратио Архијерејски заменик Епископа жичког протојереј-ставрофор Љубинко Костић. У име свештенства, монаштва и верног народа Божијег, он је Епископу честитао Крсну славу, пожелевши да на многа лета мудро руководи Епархијом жичком.
  Отац Љубинко је у беседи истакао богословске основе учења о анђеоском свету. Нагласио је да су они творевина, а да је Бог Творац. Ово је увек потребно наглашавити, јер чињеница да је Лаодикијски сабор посветио пажњу овом питању кроз канонско решење сведочи о погрешним разумевањима кроз историју. О њима говоре и посланице Светог Апостола Павла. Предочавајући нам постојање разних степена ангеоског битија и њихово заштитничко поступање према људима, отац Љубинко је подсетио на причу из Књиге о Јездри. На питање овог праведника о Божијем старању о свету и човеку један од анђела одговара: Можеш ли на теразијама измерити врх пламена, или објаснити почетак вере, или вратити дан који је прошао? Тиме се предочава неиспитивост путева Божијих, али и премудро старање о творевини. Указано је и на водећу улогу Архангела Михаила, који се у светописамском и светопредањском учењу истиче као вођа небеске војске Божије.
   Милтоновско-његошевски мотиви су на овај празник увек сликовити наратив који нас подсећа на бој добра и зла који је бар у символичном значењу био, али који ће по казивању Књиге Откривења бити и у коме смо и ми људи позвани да будемо на страни добра, страни Божијој. Анђели су наши саборци, који служе нашем настављању на путу спасења.
   У наставку свештеноприношења литургијска заједница је приступила Таинству причешћивања. У заједници Тела и Крви Христове учешће је узело мноштво верног народа. На заамвоној молитви, по благосиљању славског колача и жита, преломљен је славски колач нашег Епископа.
   У просторијама Епископског дома припремљена је трпеза љубави, на којој је Епископ Јустин срдачно и домаћински посвећено дочекивао и гостио присутне.

   јереј Александар Р. Јевтић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар