Translate

3. децембар 2016.

Промоција зборника Јелена – краљица, монахиња, светитељка у Београду

   Дуго најављивана промоција тематског зборника Јелена – краљица, монахиња, светитељка одржана је у парохијском дому храма Светог Саве у Београду 28. новембра. Пред многобројном публиком зборник су представили уредница др Катарина Митровић, др Дејан Радичевић – археолог и један од рецензената, мр Данијел Дојчиновић – аутор текста о Житију краљице Јелене, и др Растко Јовић – аутор текста о краљичиној светости.
Преузми везу: Емисија Радија Слово љубве о промоцији

   Модератор промоције Марија Стоиљковић, као теолог и дугогодишњи пријатељ манастира, уводним речима је указала на повезаност Свете краљице Јелене, манастира Градац, градачког сестринства и овог недавно публикованог зборника. Затим је уредница Катарина Митровић  говорила о изузетном историјском значају краљице Јелене као прве српске самосталне владарке, водећи публику кроз историографске радове зборника. На њено излагање надовезао се археолог Дејан Радичевић представљајући радове зборника који говоре о Јеленином делатности у приморском подручју, уз наговештај ће се у будућим археолошким истраживањима доћи до нових проналазака и нових сазнања о Јелени, њеним дворовима, задужбинама и њеном времену. Данијел Дојчиновић је, у вези са Житијем краљице Јелене архиепископа Данила Другог, детаљно говорио о превођењу историјских података у есхатолошку раван у поступку писања житија. Затим је Растко Јовић, у покушају да одговори на питање зашто је Јелена света жена и шта нама данас тај податак значи, сумирао теолошки значај свих поменутих детаља из Јелениног живота. Он је упечатљиво повезао оне податке о Јелени који су нам познати са истинама које нас у сваком тренутку могу водити ка Царству Божјем, именујући животне вредности које су свагда пожељне и достојне вечног постојања.    Управо тиме је доказао и оно што је домаћин овог скупа у храму светог Саве, отац Далибор, на самом почетку промоције наговестио – да нам је мали број историјских података довољно говори о вечној вредности када су свети људи у питању.
   Публикација је кроз поменута излагања осветљена са свих страна: као зборник историографских, археолошких, књижевних и теолошких радова. Ово је била водећа идеја и у самом настанку зборника и у вишемесечном осмишљавању промоције. Смењивање поменутих перспектива зборника држало је будном пажњу свих присутних до самог краја излагања, када се и градачка игуманија мати Нина обратила присутнима, указавши на краљичин значај у нашем народу и на њен актуелни утицај у нашим животима. Учеснике промоције, посетиоце, као и сестринство манастира, још једном је повезала краљичина културолошка свестраност и мајчинска топлина, учинивши да ово вече свима протекне да у лепој атмосфери заједничког препознавања истинских вредности и у осећању међусобне блискости.
   Градачко сестринство се срдачно захваљује свима који су овај догађај подржали, помогли и својим присуством оплеменили.

   извор: manastirgradac.rs

Нема коментара:

Постави коментар