Translate

5. децембар 2016.

Слава ваведењске обитељи у Овчарско-кабларској клисури

Данас се у храму Божијем светло јавља Дјева
и свима предсказује Христа, праслику Божије милости
и проповед људског спасења.
Ми јој громогласно ускликнимо:
Радуј се пуното (испуњење) Божијег Провиђења!
    Сестринство свете обитељи ваведењске у Овчаско-кабларској клисури прославило је своју храмовну славу – Увођење у храм Пресвете Владичице наше Богородице Марије. Светом Литургијом началствовао је Епископ жички г. Јустин уз саслужење високопреподобног архимандрита Дамјана (Цветковића), високопречасног протојереја Мирослава Петрова, старешине вазнесењске цркве из Чачка и јереја Влада Капларевића из Атенице. Сабрање је увеличало и бројно монаштво из суседних Овчарско-кабларских и других манастира наше Епархије.
   Великом броју поклоника ове обитељи беседом се обратио Епископ Јустин истичући важност овог великог празника за цео род људски, посебно се осврћући на улогу Мајке Божије у спасењу света и рода људског. Владика је нагласио да управо Ваведењем почиње испуњење Божије о спасењу света и човека, јер Богородица рађа Превечнога Логоса – Сина Божијег. Свакако да није случајно да се овај празник прославља на почетку Рождественског поста, када се припремамо за долазак Богомладенца у телу. Епископ је очински поучио народ да је наше учешће у Светој Литургији насушна потреба свакога од нас, наглашавајући да је неопходно држати цео пост онако како је Црква благословила, а не само једну недељу, позивајући вернике да живе у подвигу и сталној припреми за Свето Причешће, јер то Господ очекује од нас.
   Повезујући данас велике Лавре наше свете Цркве које као храмовну славу прослављају данашњи празник, београдско и овчарско Вавадење и свештену Лавру манастира Хиландара, Владика је игуманији Февронији и сестринству честитао славу пожелевши да се и даље окупљамо око Трпезе Господње како у овоме пролазном животу, тако и у непролазном животу Небеског Јерусалима.

   јереј Владе Капларевић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар