Translate

07. децембар 2016.

ИСТОРИЈСКА ПОСЕТА ПАТРИЈАРХА МАНАСТИРУ ВАТОПЕД: „СВЕТИ САВА ЈЕ ОВДЕ НАУЧИО КАКО ИЗГРАДИТИ ЦРКВУ И ДРЖАВУ“

  Његова Светост Патријарх српски г-дин Иринеј који се налази у историјској посети Светој Гори, посетио је јуче и Манастир Ватопед у пратњи Преосвећеног Епископа шумадијског г-дина Јована и високопреподобног архимандрита Методија, игумана Манастира Хиландар. Манастир Ватопед има велики значај за историју наше цркве и нашег народа.
 „Наша је обавеза да долазимо у ходочашће Ватопеду, зато што је Свети Сава ту научио да једино кроз светост можемо да изградимо цркву и државу. Ми као народ смо наследници и ученици Светога Саве, а он је био калуђер и духовно чедо овог манастира. Наша историја, наша култура и наш народ били би много сиромашнији без Светог Саве, првог српског Архиепископа и без разумевања да у свакодневном животу треба да верујемо у бога и свој народ“ – рекао је Патријарх српски Иринеј.
   У Манастиру Ватопеду Свети Сава се искрено посветио монашком животу.  Тај период његовог живота значајно је утицао у формирању његове личности и ту је пронашао узоре на основу којих ће организовати манастирски и црквени живот у Србији.Свети Сава и Свети Симеон су се после више година поново срели 2. новембра 1197. године управо у Манастиру Ватопеду и управо у овој светињи овој двојици светитеља јавила се идеја за оснивањем српског манастира на Светој гори – Манастира Хиландар.

   извор: www.tvhram.rs

Нема коментара:

Постави коментар