Translate

10. јануар 2017.

Проф. Танасковић: Улазак тзв. Косова у Унеско имао би несагледиве последице

   Амбасадор Србије при Унеску проф. др Дарко Танасковић упозорио је да би, уколико би тзв. Косово којим случајем постало чланица Унеска, то имало несагледиве последице по српски идентитет и културно наслеђе у Покрајини. У интервјуу за „Јединство“ он је рекао да би се у том случају у документима ове организације наши средњовековни споменици, цркве и манастири, водили као културна добра на територији „државе Косово“, а не више Србије. То, како објашњава, не би аутоматски значило промену власништва над предметним културним добрима, као ни њихово проглашење албанским у културно-историјском смислу, на шта се обично мисли кад се у јавности помало панично најављује „отимање“ српске културне баштине на Косову и Метохији.
   Међутим, почела би нова фаза планског „контекстуалног притиска“ на српско културно и духовно наслеђе и саме темеље српског идентитета са несагледивим последицама, рекао је проф. Танасковић и упозорио да је цинично и смешно уопште говорити некој бољој заштити тога наслеђа, што као аргумент у прилог пријему „Косова“ радо истичу власти у Приштини и њихови заговорници у међународној заједници.
   Одговарајући на питање да ли је могуће да српска културна баштина на Косову добије екстериторијалитет, проф. др Танасковић је истакао да зна да је било идеја да се статус наше културне баштине на Косову и Метохији функционално и трајно реши увођењем неког вида екстериторијалитета, по моделу Атоса, и да су појединци чак помињали и Јерусалим, Ватикан, али да за то нема реалних услова. -Мислим да за то нема реалних услова, јер би свако такво решење као премису подразумевало постојање независне државе ’Косово‘, у чијим оквирима би екстериторијалитет био успостављен, билатерално договорен, а међународно гарантован, рекао је он. За Србију је независност „Косова“ неприхватљива и она с њим не може улазити ни у какве међудржавне аранжмане, нагласио је проф. др Танасковић.

   извор: www.spc.rs, 5.1.2017.

Нема коментара:

Постави коментар