Translate

9. јануар 2017.

КАМЕЊЕ СВЕТОГ СТЕФАНА

   Све је другачије. Све је ново. Бог је сада човек. Човек може да постане Бог. Краљеви клече у штали, а ђакон је крунисан смртоносним камењем. Дјева рађа Сина, а смрт постаје добитак. Све је изокренуто и прелепо, испретурано и дивно. Коначно је обећање испуњено. У старој песми ерупција нове хармоније - као да анђели певају над бебом у кориту и над раскомаданим моштима мученика по имену Стефан.
   Крваво камење које лежи над труплом Светог Стефана објављује мир какав свет до тада није упознао, мир који је за нас освојио Богочовек заспао у јаслама. То је камење посрамљено криком апостола: „Смрти, где ти је победа? Смрти, где ти је жалац!“ Чега се сада имамо плашити? Какав страх може да нас узнемири сада кад је Бог постао човек и победио грех и смрт својим Крстом и Васкрсењем?
   Буди у миру, душо моја, јер је Господ добар према теби. Мир је његов дар теби. Свој мир даје ти; не мир какав свет даје, већ онај који само он може да да. Ако је Бог са тобом, ко може бити против тебе? Шта ће те одвојити од љубави Христове? Мучење, или бол, или прогањање, или глад, или голотиња, или пропаст, или мач? У свему овоме ти преизобилно побеђујеш кроз Њега који те воли. Ходи и следи Га, и он ће ти дати покој.
  Нема више ничега чега се треба бојати. А то све мења.

   О. Доминик Вернер


   извор: Анастасија-Весна Илић, ФБ

Нема коментара:

Постави коментар