Translate

3. јануар 2017.

Миомирна жртва Богомладенцу на дар

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије замонашио је 31. јаунуара 2016. године, у навечерје празника Отаца, у манастиру Бешка на Скадарском језеру искушенице Горицу и Исидору којима је дао монашка имена Мардарија и Варвара.
   У архипастиркој бесједи након монашења Владика је рекао да је добро да Свети Мардарије Љешанско-либертвилски и Свеамерикански добије своје духовно првјенче. -А Варвара, ту нема шта да причамо. Колико само има Варвара међу бројним народима које су кренуле да носе крст Христов - од оне прве Варваре до ове наше, рекао је Митрополит црногорско-приморски. Владика је рекао да и Бог бира оно што је најљепше. -И дивно је то да се уочи празника Рођења Христовога ове двије душе роде, и попут мудраца са Истока принесу саме себе као миомирну жртву Христу Богомладенцу на дар, рекао је Владика Амфилохије.
   Сутрадан, 1. јануара 2017. године, митрополит Амфилохије је служио је свету службу Божју у цркви Светог великомученика Георгија у манастиру Бешка на Скадарском језеру. У току Литургије Владика је у првине ангелског лика обукао послушницу ове свете обитељи Наталију.
   У литургијској бесједи након читања Јеванђеља он је рекао да је на светом Христовом чокоту изникао и огранак на острву Бешка утемељен онима који су се поклонили Христу Богу и који су Њему и Пресветој Дјеви послужили. -И многе друге светиње широм васељене су израсле и израстају на том чокоту. И свако ново крштење - то је нови огранак на тој светој лози, казао је Владика.
   Он је казао и да је свако ново монашење такође нови грозд на том светом чокоту. -Тако је и са монашењем наших благословених сестара Мардарије и Варваре, а такође и наше сестре Наталије која је примила првине ангелскога лика, казао је владика Амфилохије.
   Он је додао да је то показатељ да у Цркви Божјој заиста нема Грка ни Јеврејина, роба ни слободњака, Руса ни Украјинца, Србина ни Црногорца, црнца ни бијелца. -Него смо сви једно у том светом Христовом родослову кроз вјекове, поручио је Митрополит црногорско-приморски.

   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар