Translate

21. фебруар 2017.

Данас славимо Св. Саву II Хиландарца

Рођен је као други или трећи син српског краља Стефана Првовенчаног, 1200. или 1201. године. На крштењу је добио име Предислав.
Стефан Првовенчани је осим њега имао још три сина, српске краљеве Радослава, Владислава и Уроша I. Радослав је био најстарији, а Урош I најмлађи од браће. Предислав је био други или трећи по старини, према житију Стефана Првовенчаног од патријарха Пајсија био је други док по некима је трећи.
Врло рано се замонашио и живео у Хиландару. Добио је име по свом стрицу, Светом Сави. Путовао је и у Свету земљу. По повратку из Јерусалима је путовао кроз покрајину Шам у Сирији одакле је донео садницу дуда и засадио је у порти манастира Пећке патријаршије. Овај дуд постоји и дан данас.
Пре избора за Архиепископа 1263. је био хумски епископ. У његово време седиште ове епархије пренето је са Стона код Дубровника у манастир светих апостола Петра и Павла на Лиму, данашње Бијело Поље. Био је познат као гонитељ јеретика и заслужан за јачање православља.
Његов лик сачуван је на фрескама у Сопоћанима, Пећи, Дечанима и Градцу.
Умро је 8. фебруара 1271. године. Његове мошти налазе се у храму Светих Апостола у Пећи.


Тропар (глас 4):

Уздизање вере и образ кротости, и као дрво усред Раја светим делима твојим свет си просветио, због тога ка часним моштима твојим са љубављу прилазимо, целивамо их и верно ти појемо: Буди у помоћи онима који у песмама величају свету и светлу успомену твоју, милостиви светитељу, оче Саво, и молимо те да се молиш Христу Богу да спасе душе наше.

Савин дуд у Патријаршији

Нема коментара:

Постави коментар