Translate

4. март 2017.

Дајанa Петровић: У Христа обучени

   У оквиру циклуса трибина „Православље и млади“ које организује Светосавска омладинска заједница, на празник Светог мученика Ђорђа Кратовца, у Вишем јавном тужилаштву у Ваљеву представљена је књига песама и кратких прича „У Христа обучени“ ауторке Дајане Петровић из Ваљева. Уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Милутина, књигу као издавач потписује Епархија ваљевска.
   Дајана Петровић до сада је објавила поетске збирке „Созерцање сна“ и „Мала слова дуге зиме“. Учествовала је на бројним духовно-културним манифестацијама. Добитница је награде „Стражилово“ Издавачке куће „Бранково коло“ за најбољи првенац, а лауреат је и конкурса за најбољу кратку причу Српских недељних новина из Будимпеште. Са супругом, свештеником Николом Петровићем, ствара и изводи духовне композиције .
   „Да праштамо требамо, да заборавимо не смемо“, речи су о јасеновачким стратиштима блажене успомене Патријарха српског Германа, на које је подсетио Епископ ваљевски Г. Милутин, приликом обраћања сабранима на промоцији књиге „У Христа обучени“ Дајане Петровић. Књиге, која стиховима и кратким причама од заборава чува хиљаде страдалника на најсвирепије начине уморених у систему злогласних логора Јасеновац у Независној држави Хрватској за време Другог светског рата. Надахнута животним усудом своје баке Вајке Пиваш, која је као девојчица са млађим братом Недом одведена у сабирни логор, Дајана Петровић написала је кратку причу „Вајкина преткомора“, коју су Српске књижевне новине из Будимпеште овенчале првом наградом. Ова прича изнедрила је низ других прича и песама о мученицима свих старосних доби, које су усташе убијале. Монструозно, да се и сам ђаво постиди. Захваљујући племенитој Аустријанки Дијани Будисављевић, бака Вајка избегла је смрт. Није дуго поживела. Тек да створи породицу. Да се благородно српско име не угаси и да о незапамћеном злу у људској историји има ко да прозбори, ако писцима њеним храбрости понестане. Полувековно „југословенство“ и његов ратни крах у сутон 20. века сведоче да се то и збило... Окусили смо „са дрвета познања“ и данас више на незнање и заборав немамо право. Да се зло не би поновило...
   Јасеновац је једини логорски комплекс у историји човечанства, у оквиру ког је постојао логор за децу, од одојчади до шеснаестогодишњака. Иако ни старији логораши никакву кривицу на себи нису имали, судбине малишана нарочито су потресне јер бића у том узрасту свакако ништа не могу скривити, истакла је уредница документарног програма Радио-телевизије Републике Српске Мира Лолић Мочевић, ауторка преко 500 документарних емисија, серијала и путописа, која је током свог истраживачког рада забележила бројна казивања жртава и њихових потомака. Недавно, из штампе је изашла и њена књига „Злочин над злочинима“ која, попут књиге Дајане Петровић, има за циљ да позове на сећање и молитве јасеновачком мученицима. Мученицима, који су то постали само и искључиво због тога што су били православни Срби, Роми и Јевреји.
   Страшно је нама слушати о овом злочину, а како је тек било жртвама успињати се на ту страшну српску Голготу, записао је у предговору књизи владика Милутин. Такође, указао је ваљевски архијереј, српски народ мора се покајати због тзв. „аутогеноцида“ – масовних абортуса због који нас је из године у годину све мање. Епархија ваљевска организоваће низ догађаја са циљем борбе против беле куге.
   У програму промоције књиге „У Христа обучени“ учествовали су и потомак жртве Јасеновца Зорица Ђоковић, аутор фотографија Алекса Стојковић, глумац Ђорђе Теодосић и новинар Информативне служба Епархије ваљевске Јадранка Јанковић. На велику радост свих учесника сабрања, Дајана и свештеник Никола Петровић извели су своју познату композицију „Брзопомоћница“.

   извор: www.spc.rs
извор; Slike Blagovesnik

Дајана Петровић, БРЗОПОМОЋНИЦА
Српски православни црквени хор "Св. цар Константин и царица Јелена"-Сомбор , диригент: Милан Радишић, Музеј савремене уметности Градског музеја, 14.11.2015.године

Нема коментара:

Постави коментар