Translate

18. април 2017.

Света Архијерејска Литургија у Храму Вазнесења Господњег у Чачку

   Епископ жички Господин Јустин благоизволео је да радост Васкрса литургијски подели са верницима Чачка. Епископу су саслуживали протосинђел Дамјан (Цветковић), секретар ЕУО Епарџије жичке, протосинђел Сава (Илић), секретар Епископа жичког, Архијерејски намесник трнавски протојереј Мирослав Петров, старешина храма Вазнесења Господњег у Чачку јереј Марко Мирковић, ђакон Драган Милованчевић и протођакон Александар Грујовић. У препуном параклису, поред свештенства, монаштва и верног народа појао је Хор „Вазнесењски”.
   Епископ Јустин је у својој беседи честитао присутном монаштву, свештенству и народу празник светлог Васкрсења Христовог. Подсетио је окупљене да је празник Васкрсења Христовог највећи и најрадоснији празник који хришћани славе, празник и дан када је Господ после својих Страдања, Распећа и смрти васкрсао из мртвих и као такав показао се ученицима Својим у дан којим је победио смрт и отворио врата у вечни живот. Нагласио је да смо кроз дане поста и молитве, који су претходили, кроз богослужбени поредак имали прилику да изнова упознајемо Христа и да Га препознамо као највећег човекољубца. Страдање и смрт које је свесно за нас принео највећи су знак љубави према свакоме од нас. Та вера коју смо седам недеља градили сада се пројављује у свој својој светлости како бисмо пригрлили Господа и препознали Га кроз најчвршће искуство које нам се даје, кроз само Тело и Крв Господа нашега. Владика је благословом завршио своју беседу.
   Сабрани народ се, у наставку Свете Литургије, причестио Светим Тајнама Христовим, а празнично сабрање настављено је у парохијском дому уз пригодно послужење.

   Вероучитељ Милош Живановић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар