Translate

11. април 2017.

ВЕЛИКИ УТОРАК: Коју поуку је Црква одабрала вернима на овај дан?

1 коментар:

  1. :::>ВЕЛИКИ УТОРАК<:::Коју је поуку Црква одабрала вернима,овога дана(?) Парабола о десет(5.мудрих и лудих) девица.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------- + ---------------------------------------------------------------------------------------------------
    Хвалите/Славите Господа(Бога над боговима),јер је ДОБАР! Алилуја! Јер је довека,милист Његова! Алилуја!

    Након уласка у Јерусалим на Цвети,Господа Исуса Христ(ос)а;Он је време до свог Крсног страдања проводио у проповедању. Стога је Црква,ових првих дана Велике седмице:Велики Понедељак,Велики Уторак и Велика Среда,одредила одређене приче и поуке из Јеванђеља,које се посебно ''опомињу''(читају) прва три дана Страдалне седмице. На Велики Уторак,сећамо се поуке о *Десет девојака;о пет мудрих и пет лудих девојака.*
    Ову причу,доноси нам Свети Апостол и Јеванђелист Матеј...,у 25.тој глави он каже:
    1. Тада ће бити Царство небеско као десет д(ј)евојака,које узеше св(ј)етиљке своје и изиђоше у сретање Женику.2. А пет њих би/е/јаху мудре и пет луде.

    3. Јер луде,узевши св(ј)етиљке своје,не узеше са собом уља.

    4. А мудре узеше уље у посудама,са св(ј)етиљкама својим.

    5. А будући да Женик одоцни,задр(иј)емаше све,и поспаше.

    6. А у поноћи стаде вика:Ево женик долази,излазите му у сретање.

    7. Тада устадоше све д(ј)евојке оне и украсише св(ј)етиљке своје.

    8. А луде рекоше мудрима:Дајте нам од уља вашега,јер се наше св(ј)етиљке гасе.

    9. А мудре одговорише,говорећи:Да не би недостало(застало) и нама и вама,боље идите продавцима и купите себи.

    10. А кад оне о(ти)доше да купе,дође Женик,и спремне(готове) уђоше с њим на свадбу,и затворише се врата.

    11. А посл(иј)е,дођоше и оне друге д(ј)евојке говорећи:Господару,Господару!Отвори нам.

    12. А он одговарајући,рече им:Заиста вам кажем,не познајем вас.

    13. Стражите,дакле,јер не знате - дана,ни часа у који ће,Син Човјеч(и)ји доћи.
    Разлог,зашто(због чега) је Православна црква,управо ову причу изабрала за Велики Уторак,јесте тај што,Она жели да нас опомене,као што је Гопод Исус Христос опомињао Апостоле,тих дана да буду спремни,вазда у молитви,тако и сада нас Православна црква опомиње да будни бдимо и чекамо,јер не знамо дана ни часа Христовог (Другог) доласка.Ова прича говори о пет девојака које у биле мудре,које су у своје светиљке узеле уља;а то *уље које су оне узеле,представља чињење ДОБРИХ ДЕЛА,чињење МИЛОСТИЊЕ,представља све оне врлине,које сваки хришћанин собом,треба да испуњава.* Овде се говори о десет девојака.Све те девојке,претпоставимо,биле су све(цело)мудрене(етички-морално чисте и аскетски побожне);међутим,ових других пет - лудих(како их,овде,Господ назива) девојака,нису биле спремне у том смислу;што нису чиниле ДОБРА ДЕЛА,нису чиниле МИЛОТИЊУ,сматрајући да све то није потребно за испуњење и за улазак у Царску одају;у одају Женика,а овде у Царство Божје.Управо је та одаја Царство Божје,које је припремљено - онима,који се спремно(стрпљиво) припреме за улазак у то Царство.
    Ови дани у којима се налазимо,Велики Понедељак...,Уторак...,Среда,јесу дани припреме за Крсно Страдање Господа Исуса Христа;а затим и за ишчекивање највећег празника,празника над празницима - Васкрса.
    Стога,јако је потребно и стога Црква чини то,јесте да нас опомиње да будни чекамо и да са молитвом,ДОБРИМ ДЕЛИМА,чињењем МИЛОСТИЊЕ,дочекамо спремно - Васкрслог Господа.
    Православна црква и читавим(свим) својим богослужбеним поретком ове Страдалне седмице,богослужењима и химнама које се певају и читају на богослужењима,управо говори о овоме:Говори о непрестаној нашој молитви и о непрестаним врлинама које требају да испуњавају сваког човека;да треба да оставимо све оне бриге,које нас окупирају овоземаљским,нашим,овосветским животом;и да требамо да се предамо ономе што се од нас тражи,што се очекује - то је врлински живот,то је молитва и наш богослужбени живот...

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------...А+м+и+н!

    ОдговориИзбриши