Translate

10. април 2017.

ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЉАК: Зашто дане ове недеље називамо Великим и Страсним?

1 коментар:

  1. :::>ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЉАК<:::Због чега(Зашто) ове дане називамо Великим или Страсним(?) Тропар Страсне седмице...
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------- + -----------------------------------------------------------------------------------------------------
    Хвалите/Славите Господа(Бога над боговима),јер је ДОБАР! Алилуја! Јер је довека,милист Његова! Алилуја!

    ТРОПАР на јутрењима,Богослужењима јутарње службе Страсне недеље(за подвижнике испосништва):
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Гле,Женик(Ис+Хс) долази у поноћ;и блажен(радостан) је слуга,кога нађе буднога;а недостојан је,опет,кога нађе у леноти/лењости.Гледај због тога(боље него ''зато'') душо моја,да те сан не савлада;да не будеш Смрти предана и изван Царства(Славе) закључана;него се отрезни,кличући:Свет!Свет!Свет си,Боже наш,молитвама бестелесних сила,помилуј(нас)!
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------...Амин!
    Сећање на целомудреног/свемудреног,морално-чистог Јосифа,прича-парабола је о братско-брачној љубави...
    Господ нас је нахранио Телом својим и Крвљу својом у виду Хлеба и Вина.Због тога(''Зато'') Црква и прославља у химнама својим и неплодну смоквицу,коју је Господ проклео,управо,кад је кренуо из Витиније у Јерусалим;огладнео и хтео је да да смокве узме плода и да се насити. Међутим,није још било време да смоква роди. И Господ је због тога проклиње да се осуши и да никада више плода не да.
    За многе је ово било чудно.Због чега,Господ,неку биљку,која у том тренутку није имала плода и није могла да има плода,јер није било време проклиње да се осуши(?) Због чега(Зашто) је био према њој,тако строг(?)
    Неки Свети оци,тврдили су да је смоква,управо,послужила Господу,да им покаже да Он,поред тога што ДОБРА даје;а све време свог овоземаљског живота,Он је ДОБРА давао;исцељивао,учио,на прави пут наводио;да он,поред тога може и да казни.И није хтео да казни ниједног човека,тако га проклевши,већ је проклео дрво смокве.
    А,опет,неки Свети оци наводе,да се Господ баш смокви обратио на такав начин,због тога(зато) што је она била оно дрво,на којем у се прелестили(преварили) наши Прародитељи Адам и Ева;и да су управо,због тога лишће тог дрвета узели не би ли се покрили,након сазнања да у голи.
    Њен,непобитно сладак плод,симбол је страсти - свих оних страсти,којима се човек више приволео,оправдавајући се на позив Господа,због чега(зашто) је узео са Дрвета познања добра и зла;због чега(зашто) је преступио у том тренутку(?)
    Господ је очекивао покајање Адамово,али,Адам је прихватио све сласти и страсти овога света,слатке као плод,управо тог дрвета;али пролазне,управо,као и све друго што је творевина.

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------...А+м+и+н!

    ОдговориИзбриши