Translate

4. мај 2017.

Света Архијерејска Литургија у Манастиру Жичи

   Дан преноса моштију Светог Владике Николаја Охридског и Жичког из Америке у Србију, 20. април/3. мај, и ове године је молитвено и радосно прослављен у Дому Спасовом у Жичи.
Тог дана Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин служио је Божанствену Литургију, а саслуживали су: архимандрит Тихон (Ракићевић), игуман Манастира Студенице, архимандрит Дамјан (Цветковић), секретар ЕУО Епарџије жичке, архимандрит Хризостом (Нешић), игуман Манастира Режевићи (Црна Гора), архимандрит Јаков (Лазовић), служашчи у Манастиру Жичи, протојереј-ставрофор Љубинко Костић, архијерејски заменик Епископа жичког, протојереј-ставрофор Ненад Илић, архијерејски намесник жички, протојереј-ставрофор Лазар Васиљевић, пензионисани професор богословије, протосинђел Сава (Илић), секретар Епископа жичког, протонамесник Радоја Сандо, старешина Храма Светог Саве у Краљеву, пароси краљеваки протонамесник Милош Станисављевић и јереј Мирослав Андрић, пароси жички протонамесник Драган Глигић и јереј Ратко Хрваћанин, јерођакон Силуан из светогорског манастира Григоријата и епархијски протођакон Александар Грујовић. Овој литургијској радости је присуствовао велики број верујућег народа Божијег, а многи од њих су и причешћени Божанственим Тајнама.
   У надхнутој беседи Епископ је најпре указао на смисао и значај свештеног периода у којем се тренутно налазимо, тј. на догађаје који су се десили после Христовог Васкрсења. С тим у вези, посебно је важан тренутак да су се многи уверили да се Христово Васкрсење заиста десило. Та сведочанства су од пресудне важности нама данас да бисмо веровали да је Христос истински Бог и да у Њему имамо спасење. Потом је све присутне подсетио на житије и дело „златоустог проповедника Васкрслог Христа“. Свети Владика Николај је, сходно Епископовим речима, „душа чиста, душа песничка, душа Божија“. Будући такав, он је српском народу предивно описао милост и љубав Божију и тиме приближио Господа предочивши све у реч, у слово јер је Господ Својом речју све савршио. Свети Владика је тако продужио дело Божије и својим животом посведочио љубав Божију. Отуда је Николајева реч – реч која васкрсава све оне који су заблудели, који се не кају и који су промашили пут. Према томе, закључио је Епископ, преко је потребно да и ми, данашњи Срби, сведочимо нашу веру исто онако како су то чинили наши преци и да непрестано призивимо Светитеље Божије како бисмо опстали и остали као народ Божији.
   После Свете Литургије присутни су приступили трпези љубави, коју је припремило сестринство манастира.
   Овом приликом Епископ Јустин је посетио и Цркву Васкрсења Лазаревог у Жичи, која је у изградњи. Епископ је прегледао скоро изведене радове и дао упутства и смернице за наставак градње ове цркве.

   јереј Ратко Хрваћанин,
   парох у Жичи

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар