Translate

27. мај 2017.

Слава Храма Вазнесења Господњег у Чачку

    Четрдесети дан по Васкрсењу, пошто смо у радости и слављу певали Христовом Васкрсењу, Господ нас призва да поздравимо и прославимо Вазнесење Господње! Након што је испунио дело икономије уздиже се као Победник изнад земље коју је спасао, Отац Га дочекује, а анђели и људи славе. Ово је радост због славе Христове, али и радост због спасења човековог. Христос је узео на своја рамена заблуделу људску природу и спасао је приводећи је Оцу.
Црква Вазнесења Господњег у Чачку прославила је храмовну славу благодарећи Господу и молитвено се уздижући на небеса. Дан уочи Вазнесења, након вечерњег богослужења, братство храма литијски и молитвено је радост спасења пронело суграђанима.
                                            
   Литургијом на Вазнесење Господње началствовао је протојереј-ставрофор Саша Јоловић, уз саслужење протојереја-ставрофора Аранђела Даниловића и протонамесника Драгана Ђорема из таковског намесништва, старешине храма Светог кнеза Лазара на Љубићу протојереја Владана Милосвљевић, као и бројног свештенства цркве Вазнесења Господњег у Чачку. Светој Литургији присуствовали су и градоначелник Чачка господин Милун Тодоровић, многобројни представници града, као и велики број верног народа. По завршетку Литургије пререзан је славски колач, а потом је старешина храма, јереј Марко Мирковић, благословио послужење које је уприличено присутнима.
    Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин благоизволео је да посети Чачак и присуствује на Вечерњем богослужењу. Владика се у беседи обратио градоначелнику и верном народу честитајући данашњи празник. Нагласио је да је Српска Православна Црква део Свете Васељенске Православне Цркве и да је та благодат заједнице свих Помесних цркава битан предуслов Спасења, јер се наглашава јединство и заједница људи на земљи. Такође, изражена је молитвена жеља и нада да ће се црква Вазнесења Господњег у Чачку, која је у реконструкцији, завршити до наредне године, и да ће се управо на том богослужбеном месту прославити Вазнесење Господње.  Владика је позвао на једномислије које се најлепше очитава управо у Вазнесењу Господњем. Кога Христос наткриљује тај је спасен, једина ствар коју Господ од нас жели јесте да Га пригрлимо, отвореног и радосног срца. Ко је у окриљу Цркве тај је припадник Цркве које спасава, то је оно што нам Господ нуди, када тај, најлепши дар, пригрлимо, остварујемо спасење! По завршеном богослужењу Епископ је остао на пригодном послужењу.
   Радост празничних богослужења молитвено је Господу принео мешовити црквени хор „Вазнесењски“.

   Вероучитељ Ђорђе Чоловић
   извор: eparhija-zicka.rs                                      

Нема коментара:

Постави коментар