Translate

22. мај 2017.

Патријарх Кирил свечано дочекао мошти Светог Николаја

Уочи прославе Преноса моштију Светог Николаја Чудотворца из Мире у Бари (1087.), 21. маја 2017. године, Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил одслужио је велико бденије и чин сусрета светитељевих моштију у храму Христа Спаситеља у Москви.

Његовој Светости су саслуживали Патријарашки намесник Московске епархије Митрополит крутицки и коломенски г. Јувеналије, Митрополит некрески г. Сергије (Грузијска Православна Црква), сабор Архијереја и свештенство Руске Православне Цркве. Служби је присуствовао и апостолски нунције у Руској Федерацији Надбискуп Челестино Миљор и ординариј католичке Надбискупије Богородице у Москви надбискуп Паоло Пеци.
Појао је Патријарашки хор при храму Христа Спаситеља у Москви под управом И.Б. Толкачева и камерни хор при храму Христа Спаситеља под управом С.Н. Соколова. Директан пренос службе је обавио ТВ канал Русија-24.
Пред појање полијелеја предстојатељ Руске Православне Цркве, архијереји и свештеници прошли су кроз западна врата храма Христа Спаситеља да дочекају ковчег са моштима Светог Николаја Чудотворца. Велика светиња је допремљена у Москву посебним летом из италијанског града Барија.
Долазак моштију светитеља Божјег дочекала су и пратила звоњавом сва звона са свих цркава града Москве, а започела је у 18 часова звоњавом са главног звоника Руске Цркве - звоном Ивана Великог у московском Кремљу.
Патријарх Кирил, архијереји и свештенство дошли су до улице Волхонка. Светиња је преузета из аутомобила који је дошао из аеродрома и постављена је на носила. Његова Светост је целивао драгоцене реликвије, након чега је ковчег уз певање тропара Светом Николи пренет у средину храма и постављен на припремљено место.
Након читања Јеванђеља, Његова Светост Патријарх г. Кирил је метанисао пред моштима и обратио се присутнима у храму својим патријарашким словом. Учесници богослужења - свештенство и верници - поклонили су се моштима, помазани су уљем и добили иконе Светог Николе уз Патријархов благослов.

извор: www.spc.rs
Патријарх Кирил свечано дочекао мошти Светог Николаја

Нема коментара:

Постави коментар