Translate

16. јун 2017.

Из штампе изашао 263. број часописа „Светигора“

   На празник Духове (Тројичин дан или Педесетницу) из штампе је изашао 263. број „Светигоре“, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. Дакле педесет дана је прошло од Васкрса и претходног броја, те су се у овом сабрали најважнији догађаји који су се десили у тих педесет дана. Доста је васкршњих тема, почев од Васкршње поруке Његовог Високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија, до репортажā о прослави Васкрса Хвалите Господа сви народи, славите Га сва племена, Великдан у Враки и Скадру, Ми смо браћа Христова. Ту је и репортажа о прослави Благовијести у манастиру Бешка, а празнику  Вазнесења Господњег посвећена је уводна бесједа Земљом ходимо а небесима живимо, коју је митрополит Амфилохије изговорио на празник Вазнесења Господњег - Спасовдан 2016. године у Цетињском манастиру.
                                     
   У Америци су почеком маја обретене (откривене) нетљене мошти Светог Мардарија Љешанско-Либертвилског и Свеамериканског, првог српског епископа у Америци, о чему говори текст Радуј се, Светитељу Мардарије, добри пастиру стада Христовог. У Цетињском манастиру парастосом пострадалима обиљежена је 18-годишњица НАТО бомбардовања Бог није у сили него у правди. Мај је био у знаку Светог Василија Острошког Чудотворца, али не само мај, него Свако је вријеме вријеме Светог Василија, како каже назив репортаже о прослави празника. Те ријечи потврђује и предавање јеромонаха Сергија Рекића, намјесника манастира Острога, предавање одржано на Цвијети, 9. априла Чуда Светог Василија Острошког као свједочанство Васкрсења Христовог. Из архиве Митрополије црногорско-приморске објављена је бесједа свештеника Риста Кривокапића Звијезда водиља напаћеног народа, коју је упутио вјерном народу на празник Светог Василија 1942. године. У Острогу је промовисана илустрована књига за дјецу Од пастира до Светитеља
    На Медуну је додијељена награда Марко Миљанов Матији Бећковићу. Примајући награду Бећковић је изговорио бесједу у славу Марка Миљанова. Поред тог Матијиног слова, у Светигори је заступљена је и Матијина пјесма, а од остале поезије, мјеста су нашли стихови Слободана Вучинића и Мирослава Максимовића.
   Темама из наше прошлости бави се мр Смиља Влаовић. Идући трагом старине она пише о подгоричкој Јусовачи – царству мука. О књизи Суђење митрополиту Арсенију Брадваревићу историчара др Александра Стаматовића приказ даје др Жарко Лековић. У овом броју објављено је излагање др Будимира Алексића Свети Јован Владимир у српској епској поезији и народној традицији са међународног скупа Свети Јован Владимир – историја и предање (1016–2016), одржаног у Бару 2016.
   Од осталих текстова објављен је текст из хришћанске педагогије Сусрет тинејџера са Богом протојереја Александра Овчаренка, затим текст о монашком животу Монашки постриг – друго крштење или брак душе са Христом митрополита гортинског Јеремије, старечник Христос од нас очекује вјеру о животу и поукама старице Макрине (Васопулу). Богословска тема овог броја бави се кључним монашким питањем, али не само монашким, Молитва Исусова и непрестана молитва срца у учењу преподобног Симеона Новог Богослова јеромонаха Мардарија (Имамовића).
   У рубрици помен др Миодраг Чизмовић се опростио од блаженопочившег архимандрита Стефана Веселиновића (1943– 2017). На крају су хронике окупиле остале значајне догађаје из свијета, помјесних Цркава, отачаствене Цркве и Митрополије црногорско-приморске. А каква је сила и суштина Педесетнице, сазнаћете из разговора са протојерејем Алексејем Сорокином Радост Педесетнице.

   Марија Живковић
   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар