Translate

3. јун 2017.

"313", 1700 година слободног хришћанства: 1. епизода, ДВА ЦАРА, ДВА БОГА

Два, у почетку завађена царства, небеско и земаљско, библијско и римско, од којих је свако за себе претендовало на изабраност и вечност, у једном историјском тренутку биће сједињена и тако ће удвостручити моћ заједничке вечности... 
Римско царство, IMPERIUM, прогласио је 27. године пре наше ере Гај Јулије Цезар Октавијан Август и тиме римску државу, која је до тог периода постојала већ више од седам стотина година, увео у нови облик владавине. Цар је сам доносио све одлуке од државног интереса, и цивилног и војног, и уводио нове законе. Он сам је за живота одређивао наследника на престолу. Сенат, древна институција која је постојала одувек у Риму, још од оснивања државе 753. године пре наше ере, сада је могао само да потврђује одлуке једног свемоћног владара који је носио титулу августа, односно императора, који је успоставио унутрашњи поредак назван принципат или заједничка владавина политичких првака, чланова Сената, на чијем челу је био он, Август, принцепс - или први сенатор.
Цареви су после смрти проглашавани за бога, додуше не сви, али они важнији овековечени су после деификације коју је службено обављао Сенат. Он је налагао да се изради споменик и биста почившим августима, пред којима су вршени верски обреди обожавања као обавеза свих грађана Царства.
Хришћанство је рођено пре скоро 2.000 година у римској провинцији Јудеји, у граду Јерусалиму. Јерусалим је за Јевреје био свети град преко хиљаду година, јер је у њему подигнут храм, светиња над светињама, кућа Бога Јехове. За време владавине првог римског императора Октавијана Августа, у градићу Витлејему, дошао је на свет Јошуа бен Јосиф. Тек што је прешао трећу деценију живота, као револуционарни проповедник оптужен је за подстицање на побуну против јеврејског свештенства и римске управе и убијен је у време владавине другог императора, Тиберија. На крсту су му написали четири слова, «I N R I», што је требало да буде подругљив и циничан став римске власти према човеку који се, наводно, лажно представљао као јеврејски Цар из лозе Давидове. Крунисан је венцем од трња због поменутог преступа. Осим малог круга људи, његове мајке Марије, оца Јосифа, дванаест апостола и неколицине које је оживео или исцелио, нико тада није знао да је на крсту умро богочовек, спаситељ свих људи света, Божији син - Исус Христос. Тако је антички свет добио два цара - два бога: Августа и Христа.
У емисији учествују: Проф. др Радивој Радић, Проф. др Сима Аврамовић, Проф. др Жика Бујуклић, Др Алка Старац, Мр Владан Таталовић, Др Миомир Кораћ, Епископ крушевачки др Давид.
Уредник серије: Божидар Николић; главни стручни консултант и сценариста : Проф. др Радивој Радић; сниматељ: Васко Васовић; монтажер: Горан Мијић; редитељ: Татјана Феро.
Label and copyright: Радио-телевизија Србије

Нема коментара:

Постави коментар